Въпреки измененията на цените, изграждането на АЕЦ Белене ще струва

...
Въпреки измененията на цените, изграждането на АЕЦ Белене ще струва
Коментари Харесай

Булатом: Изграждането на АЕЦ Белене ще струва около 10 млрд. лева

Въпреки промените на цените, построяването на АЕЦ " Белене " ще коства към 10 милиарда лв., тъй като е купено главното съоръжение за централата. Това съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на " Булатом " Богомил Манчев.

По думите му, в случай че оборудването беше купено в този момент, атомната централа щеше да коства два пъти по-скъпо. Той регистрира, че въпреки всичко сега медта е по-скъпа. Във всяка централа, която създава електрическа енергия, към 25 % са кабели и въртящи механизми и има доста мед. Затова е допустимо от тези 10 милиарда лв. да се увеличи още малко цената, само че не и доста.

Относно цената за построяването на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй " не може да се приказва нищо съответно, тъй като процесът към момента не е почнал. Площадката на 7-ми блок е напълно нова за европейската общественост. Там всичко би трябвало да се стартира отначало. Проектът за АЕЦ " Белене " не може да се пригоди за 7-ми блок. Не може да стане, тъй като това е друга площадка. Манчев посочи, че инфраструктурата там е напълно друга от тази, която е на " Белене ". 

Според ръководителя на " Булатом " е вярно незабавно да стартира да се строи АЕЦ " Белене ". Проектът би трябвало да се финансира посредством държавна гаранция - експортно насочена. Тя се дава на комерсиалното сдружение АЕЦ " Белене ", което от своя страна дава парите на съответния заемодател. 

Очакванията са доста внезапно да се увеличи цената на така наречен базова сила. Ако до преди четири месеца тя е била към 60 евро, в този момент е към 80-90 евро, уточни Манчев. Защитната цена за връщане на парите от АЕЦ " Белене " при 10 милиарда лв. бюджет за централата е билa 12 години. Затова се искаше 25-годишен заем, 8 години гратисен интервал и централата да работи 35 години за страната, откакто бъде изплатена. Сега този интервал на възвръщаемост ще се редуцира под 10 години. " Това е неповторима работа. Почти 50 години ще работи за облага на страната. Двата нуклеарни блока на АЕЦ " Белене " за своя 60-годишен живот ще произведат 1 милиарда мегаватчаса електрическа енергия ", добави Манчев. 

Председателят на " Булатом " смята, че казусът с построяването на АЕЦ " Белене " е политически. Някои споделят, че ще има доста огромно въздействие от Русия. Турбината обаче е благосъстоятелност на " Дженерал електрик ", макар че е френска. Освен това " Франатом " ще построи електрониката в централата. Ще се подпише съглашение с " Уестингхаус ", че след петата година на комерсиална употреба американската компания ще се конкурира да доставя гориво. " Кое му е тъкмо съветското, че не разбирам ", попита Манчев. Той изясни, че бъдещият министър председател би трябвало да изясни това в Народното събрание, който от своя страна няма да поддържа единствено настоящето държавно управление, а депутатите ще поддържат три-четири държавни управления напред. 

По същия метод може и би трябвало да се изградят и 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй ". За този план би трябвало новите мощности да се отделят в ново сдружение, тъй като в противоположен случай е неразрешено. Дружеството би трябвало да бъде независимо. Българският енергиен холдинг /БЕХ/ като компания майка го подкрепя, с цел да може да си откри заем. Изисква се 30 % да е личен капитал. Ще би трябвало да се създадат търгове за избор на технология. Манчев съобщи, че БЕХ по тази причина е основан - с цел да няма директна държавна помощ. Самият АЕЦ " Козлодуй " не може да построява 7-ми и 8-ми блок. Причината е, че парите на АЕЦ " Козлодуй " са на страната. Ако тези пари се харчат непосредствено за построяването на двата блока, това е държавна помощ. АЕЦ " Козлодуй " е 100% държавна компания и всичките пари, които се печелят, са дял на страната. Държавата обаче може да даде гаранция. Същото се постанова да се направи и за построяването на АЕЦ " Белене ". 

Богомил Манчев смята, че страната има пари да построи АЕЦ " Белене ". Държавна гаранция - експортно насочена, ще се даде в интерес на сдружението. Впоследствие то ще връща парите, а не страната посредством бюджета. Освен това електрическата енергия, която ще се създаде от АЕЦ " Белене ", няма да е скъпа. В защитната цена, която е комерсиална продажбена цена от 60 евро, са включени тези 37 евро " от горната страна ", които ще се употребяват като паричен поток, с цел да се връщат заемите към банките.

След като обаче централата бъде пусната в комерсиална употреба, ще се понижават заплащанията на налозите върху тези 37 евро поради амортизациите, които се начисляват. Затова първите 10 години сдружението няма да заплаща заеми на страната, а ще заплаща заема, който ще обслужва. Освен това ще остават и пари. Това ще стане, в случай че 30 % е личен капитал и 70 на 100 е притеглен. Обикновено личният капитал постоянно е с дължината на заема, който е взет.

Предложението на " Булатом " е личният капитал да бъде за 30 години. За времето, през което ще работи централата, той ще се върне три и половина пъти. Отделно централата ще прави голяма облага. Манчев даде за образец, че 1 милиарда мегаватчаса за 60 години, даже и по 100 евро на мегаватчас да се сметне, са 100 милиарда евро. При всичко, което в този момент се случва, среднопретеглената цена за 60 години не може бъде под 100 евро на мегаватчас. Освен това себестойността на електрическата енергия, която ще се създава от АЕЦ " Белене ", ще е 23 евро на мегаватчас, уточни Манчев. Към днешна дата съвсем нищо не се е трансформирало, единствено приходната част се усилва, посочи ръководителят на " Булатом ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР