Въпреки инфлацията, стана ясно, че от 1 юли няма да

...
Въпреки инфлацията, стана ясно, че от 1 юли няма да
Коментари Харесай

Как ще се отрази на работещите замразяването на заплатата?

Въпреки инфлацията, стана ясно, че от 1 юли няма да има нарастване на минималната работна заплата. Предложението на синдикатите не беше признато при актуализацията на бюджета. Според икономисти също не би трябвало да има нарастване, само че не на това мнение са работещите.
Илия Тумбев работи от 2 години като защита и взима минимална работна заплата. Споделя, че през последните месеци му е все по-трудно да обезпечава нещата от първа нужда.

"Минималната работна заплата се изяжда от инфлацията. Това е неизбежно и го виждам към този момент действително. Просто си систематизирам към този момент парите за месеца, а преди напряко си харчех ", сподели той.

Ново нарастване на минималната заплата от 1 юли няма да има. Според синдикатите покачването от април на 710 лева към този момент е изядено от високата инфлация.

"В момента съотношението сред минималната работна заплата и междинната е 41,7%, а до края на годината, в случай че не се вдигне минималната работна заплата, при тези темпове на растеж на междинната, съотношението ще падне до 37%. Директивата на Европейски Съюз споделя, че би трябвало да бъде 50% ", изясни Любомир Костов от КНСБ.

Предложението на общественото министерство за нарастване на минималната работна заплата е от 1 януари да бъде 50% от междинната, което ще се отрази шоково на бизнеса.

"Основното облекчение ще е за бизнеса, защото, в случай че в този момент вдигнем минималната, оня растеж, който следва през януари, ще бъде по-малък ", добави Костов.

Икономистите също са на мнение, че няма съображение за ново увеличение на минималната работна заплата.

"Не може държавните разноски непрекъснато да нарастват, с цел да компенсират загубите на ползване. Трябва да се създадат промени, които да генерират най-важното - повече доходи за бюджета, по какъв начин да изкарваме повече ", сподели икономистът Преслав Райков.

Илия Тумбев и над 500 000 души ще останат ощетени от замразяването на минималната работна заплата.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР