Въпреки десетилетията на нестабилно управление, злоупотреби и корупция, строгите санкции

...
Въпреки десетилетията на нестабилно управление, злоупотреби и корупция, строгите санкции
Коментари Харесай

Напук на санкциите на САЩ, закъсалата Венецуела успя да възстанови разбития си петролен сектор

Въпреки десетилетията на несигурно ръководство, злоупотреби и корупция, строгите наказания на Съединени американски щати и разпадаща се енергийна инфраструктура, националната петролна компания на Венецуела PDVSA изненада с огромно нарастване на добива на недопечен нефт през ноември 2021 година

Според данни на ОПЕК Венецуела е добивала приблизително 824 000 барела дневно през ноември 2021 година Това съставлява доста нарастване от цели 9% на месечна база и съвсем двойно нарастване, спрямо година по-рано. Скокът в производството може да се дължи на редица фактори, написа Oilprice.

През юни 2019 година Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати блокира доставката на значими първични материали за Венецуела като да вземем за пример така наречен разредители, които са главен детайл за производството недопечен нефт на PDVSA.

Сделката, която Каракас подписа с Техеран за доставка на разредител, е от решаващо значение за увеличение на производството на недопечен нефт във Венецуела и забележимия скок в производството през ноември 2021 година

Освен това PDVSA получи помощ от най-големия производител на нефт в Китай - държавната China National Petroleum Corp. В началото на септември 2021 година CNPC възобнови интервенциите си във Венецуела, където взе участие в пет взаимни предприятия за рандеман с PDVSA и изпрати запаси в закъсалата Венецуела.

Друг фактор за доста по-високо произвеждане на нефт е способността на PDVSA да урежда просрочени отговорности с локални петролни компании. Това докара до доста нарастване на сондажите, ремонтите на петролни кладенци и други уреди.

В началото декември 2021 година PDVSA разгласи, че е добивала приблизително 930 000 барела дневно, или малко под поставената цел на националната петролна компания за края на годината, която е един милион барела на ден. Фактите приказват единствено едно - че строгите наказания на Вашингтон, които са ориентирани към достъпа на Венецуела до световните енергийни и финансови пазари, са се провалили.

Нещо повече - Венецуела съумя да възвърне разрушения си бранш и да продължи да изнася недопечен нефт в нарушаване на глобите на Съединени американски щати. Не единствено това - тази година стопанската система й ще означи ръст за първи път от 2013 година Според публикация на Wall Street Journal от ноември 2021 година стопанската система на Венецуела ще нарасне с 5% - 10% през 2021 година

Според прогнозата на швейцарската капиталова банка Credit Suisse от началото на октомври 2021 година Венецуела ше означи 4% растеж на Брутният вътрешен продукт.

Въпреки, че увеличеният рандеман на недопечен нефт през ноември изненада международните енергийни пазари и анализатори, значимо е да се означи, че добивът все към момента е доста по-нисък от задачата от 1,5 милиона барела дневно, избрана от министъра на петрола на Венецуела Тарек Ел Айсами.

Според специалисти, с цел да има нарастване в производството през 2022 година, са нужни вложения в нови петролни кладенци и в инфраструктурата. Някои считат, че годишните вложения би трябвало да доближат 10 - 12 милиарда $, с цел да се възвърне петролната промишленост на Венецуела и да се върне производството до предходните равнища от най-малко 3 милиона барела дневно.

Докато глобите на Съединени американски щати не бъдат, облекчени Каракас не е в положение да притегли нужния капитал и експертен опит от задгранични енергийни компании, изключително от Съединени американски щати и Европа. В сегашната обстановка и най-малката неточност на държавната PDVSA може да провокира голям спад. Допълнителните наказания на Съединени американски щати или засилен надзор на съществуващите, могат да повлияят на интервенциите на PDVSA и износа на нефт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР