Въпреки че високата инфлация и високите лихвени проценти правят много

...
Въпреки че високата инфлация и високите лихвени проценти правят много
Коментари Харесай

Спестовни сметки срещу компактдискове — кое предпочитат експертите?

Въпреки че високата инфлация и високите лихвени проценти вършат доста аспекти от живота по-малко налични, доста хора могат да се възползват от тази среда заради печеленето на висока рента върху своите спестявания. Колкото повече можете да спестите, толкоз повече можете да спечелите. И един от методите да се възползвате от високите лихвени проценти е да вложите пари в спестовна сметка с висока рентабилност. Друга опция е да отворите сметка за депозитен документ (CD).

Като цяло спестовните сметки имат по-голяма еластичност от CD-тата, защото можете да добавяте и теглите пари по-често, макар че като цяло към момента има повече ограничавания спрямо настоящата сметка. Междувременно CD-тата нормално заплащат малко по-високи лихви от спестовните сметки. И двете могат да обезпечат доста по-висок лихвен приход спрямо това, което бихте спечелили, в случай че запазите всичко в разплащателната си сметка.

Някои хора даже избират да употребяват както спестовни сметки, по този начин и компактдискове. Има обаче някои аргументи, заради които може да предпочетете пред другото, според от фактори като вашите финансови цели и дисциплинираност.

Разгледайте най-хубавите си варианти за икономисване тук.

Спестовни сметки против CD-та — какво избират специалистите?

Въпреки че спестовните сметки нормално нямат закрепени проценти, което значи, че лихвените проценти могат да се трансформират когато и да е, тяхната еластичност постоянно ги прави привлекателни.

„ Спестовни сметки оферират по-голяма ликвидност, което ги прави идеални за незабавни фондове или доста краткосрочни цели “, споделя Браян Кенън, основен изпълнителен шеф и основен портфолио пълководец в Cannon Advisors.

Поради тази еластичност спестовните сметки нормално заплащат по-ниски лихви в сравнение с компактдискове, само че разликата постоянно е дребна, изключително когато се съпоставят най-хубавите проценти за спестовна сметка по отношение на най-хубавите проценти за CD.

В момента най-хубавите високодоходни спестовни сметки заплащат някъде към 4,5% до 5% годишна процентна рентабилност (APY). За съпоставяне, най-хубавите 1-годишни проценти на CD са към 5,5% до 6% APY. Но с компактдискове би трябвало да държите парите си заключени за целия период, с цел да спечелите този цялостен лихвен %, вместо да можете да премествате пари във вътрешността и на открито като в спестовна сметка.

" По мое мнение за множеството хора приблизителният спомагателен 1% рента не е задоволителен, с цел да компенсира неналичието на ликвидност, когато обмислят CD против високодоходна спестовна сметка “, споделя Крис Ърбан, CFP, създател в Discovery Wealth Planning.

Особено в случай че смятате, че може да се наложи да получите достъп до спестяванията си в близко бъдеще, спестовната сметка може да ви помогне да избегнете глобите за ранно изтегляне на CD и да ви даде повече успокоение.

„ Предпочитам ежедневната ликвидност на онлайн спестовните сметки вместо компактдискове за пари, до които някой може да се нуждае от достъп през идващите 6-24 месеца “, споделя Кристофър Лазаро, създател и президент на Plan For It Financial, LLC.

В някои случаи разликата сред компактдискове и спестовни сметки е единствено към 0,25-0,50% %. При тези условия " множеството компактдискове идват с прекалено много непредвидени условия, наказания и други ограничавания, с цел да оправдаят кавгата ", споделя Лазаро.

Въпреки че спестовните сметки нормално оферират по-голяма ликвидност, по-високите облаги от компактдискове може да си костват за някои спестители и вложители, изключително в случай че желаете обезпечена възвръщаемост.

Дори спестовните сметки и дълготрайните компактдискове да оферират сходни проценти сега, да вземем за пример, допустимо е процентите на спестовните сметки да спаднат в бъдеще, което ще направи компактдисковете по-ценни.

Освен това, заключването на парите ви в компактдиск може да бъде потребно, в случай че се затруднявате да останете в крайник с задачите си за икономисване.

„ CD дисковете нормално оферират по-високи лихвени проценти, което ги прави привлекателни за по-дълго- цели за срочни спестявания. С закрепени проценти и неустойки за ранно изтегляне те обезпечават непоклатимост и обезсърчават импулсивното харчене, " споделя Кенън.

Ако разликата сред компактдискове и спестовни сметки стане доста по-голяма, това може да насърчи повече хора да изберете компактдискове.

„ Вероятно ще би трябвало да видя преимущество в доходността от най-малко 2%, преди да обмисля да препоръчам компактдискове пред спестовни сметки с висока рентабилност “, споделя Ърбан.

Лазаро е склонен, че спредът би трябвало да бъде 2% или повече, с цел да оправдае CD-тата пред спестовните сметки, само че „ не мисля, че банките биха разрешили това да се случи “, споделя той.

Разберете по какъв начин днешните най-хубави проценти на спестявания могат да ви бъдат от изгода тук.

Използване както на спестовни сметки, по този начин и на компактдискове

Въпреки че и спестовните сметки, и компактдисковете имат своите плюсове и минуси, вие не не би трябвало постоянно да избирате едно пред друго. Възможно е да вложите малко пари и в двете.

„ Изборът зависи от вашия баланс сред ликвидност и дълготрайни спестявания, което постоянно кара хората да употребяват метода на кофата “, споделя Кенън. В една кофа може да има спестовни сметки за доста краткосрочни разноски, а в друга могат да бъдат компактдискове за предстоящи разноски от междинен клас, изяснява той.

Някои хора може също да употребяват компактдискове като вложения с закрепен приход, до момента в който се запасяват пари в спестовни сметки.

„ За доста закостенял вложител бих могъл да видя потреблението и на двете “, споделя Лазаро. Спестовна сметка може да се употребява за незабавен фонд/спестявания, до момента в който CD стълба може да се употребява вместо облигационен фонд като част от капиталов портфейл, споделя той.

Долната линия

В последна сметка тези решения зависят от това какво се пробвате да постигнете и по какъв начин наподобява вашата приемливост към риск. Ако решите да вложите пари в спестовна сметка или CD, процесът постоянно е елементарен. При доста финансови институции можете бързо да отворите всеки вид сметка онлайн, което нормално включва просто попълване на информация за себе си и прекачване на средства в новата сметка, откакто бъде утвърдена.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР