Въпреки че тази година минималната работна заплата у нас вече

...
Въпреки че тази година минималната работна заплата у нас вече
Коментари Харесай

Работещите бедни в ЕС взимат над 1000 евро, България е на дъ...

Въпреки че тази година минималната работна заплата у нас към този момент беше увеличена един път изключително през април, нямаме никакъв късмет да помръднем от дъното. Минималното възнаграждение на труда в България си остава измежду най-ниските в цяла Европа. В момента равнището му е 710 лв., или 363 евро, като синдикатите водят ежедневни борби ​да има ново увеличен​ие до края на годината. Аргументите им са инфлацията и невижданото повишаване на живота.

 

В неприятната ранглиста за Европа единствено Албания има минимална работна заплата, по-ниска от тази в България - към 268 евро, до момента в който Турция и Сърбия записват надлежно 373 евро и 401 евро. В Европейски Съюз обаче страната ни оглавява твърдо отрицателната ранглиста. Други страни, които са поставили срамно невисок предел за неквалифициран предел, са Латвия, Унгария и Румъния, като размерът им е от 500 до 515 евро. Само за илюстрация - най-високата МРЗ е в Люксембург и тя е хиляди - 2313,3 евро. Или разликата сред дъното и топа на тази ранглиста е над седем пъти. После идват Белгия, където МРЗ гони 1842 евро, Ирландия (1774 евро) и Нидерландия (1756 евро). Работещите небогати в още няколко европейски страни вземат над границата от 1000 евро и това са Германия (1744 евро), Франция (1645 евро), Испания (1166 евро), Словения (1074 евро).  Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция пък изобщо нямат подобен инструмент в националното си законодателство.

Националната минимална работна заплата в Люксембург се е нараснала с 8 % от 2020 година насам, по-точно от 2141 евро на 2313 евро, до момента в който минималната работна заплата в България е увеличена от 311 евро на 363 евро, което съставлява нарастване от 16,7 %.

Съвсем неотдавна и държавните управления на Нидерландия и Франция оповестиха нарастване на минималните месечни заплати надлежно с 1,8% и 2,01%, като задачата е да се подкрепи най-нискоквалифицираната работна ръка.

Парламентът на Европейския съюз пък заяви, че се готвят нови правила за минималните работни заплати на служащите в Европейски Съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР