Въпреки че световната икономика е стъпила на по-здрава основа, благодарение

...
Въпреки че световната икономика е стъпила на по-здрава основа, благодарение
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Дълговете и неравенството пораждат рискове за световната икономика

Въпреки че международната стопанска система е стъпила на по-здрава основа, с помощта на ускорения ход на имунизирането и огромните стратегии за фискални тласъци, възходящото неравноправие, високите равнища на дълг и разминаването сред богатите страни и страните с ниски приходи не престават да бъдат значими опасности, предизвестява Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд (МВФ).

„ Предстои да актуализираме своята прогноза за растежа през тази и идната година “, споделя Георгиева. „ Наблюдава се обаче рисково разминаване в икономическите благосъстояния, както в границите на обособените страни, по този начин и сред тях, което постанова нужда от акцент върху ръководството на изхода от здравната рецесия. “

През януари МВФ предвижда растеж на международната стопанска система от 5.5 % през 2021 година и 4.2 % през 2022 година, след стесняване от 3.5 % през 2020 година, породено от пандемията от ковид. Еврозоната означи доста по-голям стопански спад от 7.2 %.

В изявление за Евронюз ръководителят на МВФ настоятелно приканва държавните управления да „ влагат в по-зелено, по-интелигентно, по-устойчиво на разтърсвания и по-приобщаващо бъдеще. “

„ В момента най-важните цели остават ускоряването на акцията по имунизиране, оправянето със здравната рецесия и неоттеглянето на поддръжката на прекомерно ранен стадий. В това отношение със удовлетворение установявам, че това са съществени цели за европейските водачи и нации, “ добавя тя, приветствайки знаковия фонд за възобновяване на Европейски Съюз на стойност 750 милиарда евро, който ще помогне на страните със мощно подвластни от туризма и тежко потърпевши от рецесията стопански системи да ги рестартират.

За разлика от Съединени американски щати, обаче, където препоръчаният от президента Джо Байдън проектозакон за пакет от ограничения за икономическо възобновяване в размер на 1.9 трилиона $ към този момент е в напреднал стадий, проектът за възобновяване на Европейски Съюз следва занапред да бъде утвърден от 27-те държави—членки на Съюза. До момента това са създали единствено 16 от тях. Желанието на Европейската комисия е да стартира да разпределя безплатна помощ и заеми по линия на инструмента преди началото на лятото.

Георгиева упорства, че проектът за възобновяване би трябвало да облагодетелства всички страни членки, тъй като „ в противоположен случай най-голямата мощ на Европейския съюз, който играе ролята на мощен мотор за конвергенция, няма да успее да осъществя цялостния си капацитет. “

Въпреки че международната стопанска система е стъпила на по-здрава основа с помощта на ускорения ход на имунизирането и огромните стратегии за фискални тласъци, възходящото неравноправие, високите равнища на дълг и разминаването сред богатите страни и страните с ниски приходи не престават да бъдат значими опасности, предизвестява Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд (МВФ).

„ Предстои да актуализираме своята прогноза за растежа през тази и идната година “, споделя Георгиева. „ Наблюдава се обаче рисково разминаване в икономическите благосъстояния както в границите на обособените страни, по този начин и сред тях, което постанова нужда от акцент върху ръководството на изхода от здравната рецесия. “

През януари МВФ предвижда растеж на международната стопанска система от 5.5 % през 2021 година и 4.2 % през 2022 година, след стесняване от 3.5 % през 2020 година, породено от пандемията от ковид. Еврозоната означи доста по-голям стопански спад от 7.2 %.

„ Данните ни сочат трикратна евентуална разлика в загубата на приход на глава от популацията сред добре представящите се в стопански проект страни — тези, които се развиват изпреварващо — и тези, които изостават. Такова развиване в Европейския съюз би трябвало да бъде предотвратено. “

По време на изявлението Георгиева акцентира няколко съществени риска, във връзка с които държавните управления следва да бъдат изключително бдителни през идните месеци, като неочаквана смяна в изискванията за финансиране вследствие на внезапно възобновяване.

„ Възстановяването на международната стопанска система с извънредно бързи темпове, които доста надвишават упованията, може да докара до повишение на лихвите по заемите и стягане на финансовите условия. Трябва да бъдем готови за това. За благополучие централните банки, в това число Европейската централна банка, дават отличен образец с ясна връзка и поддържане на ниски лихвени равнища по един предвидим метод “, добавя тя, само че предизвестява, че държавните задължения съставляват сериозен проблем. Според шефа на МВФ вследствие на фискалните тласъци междинното съответствие сред Брутният вътрешен продукт и дълг в света е достигнало 100%.

В верния миг би трябвало да стартираме да мислим за средносрочна фискална консолидация. Той обаче към момента не е настъпил. В момента би трябвало да продължим ограниченията за поддръжка на стопанските системи. Важно е да си даваме сметка, че с времето растежът ще увеличи приходите. В същото време обаче може да възникне нужда от предприемането на стъпки за реформиране на данъчните системи за приспособяването им към действителностите на 21-ви век.

Георгиева също по този начин предизвестява, че с последователното отдръпване на обществената поддръжка ще увеличи риска от банкрути на дребни и междинни предприятия, „ за които оцеляването ще бъде сложна задача “.

„ От предходни пандемии като тези, които се предизвикват от вирусите H1N1 [и] Зика знаем, че неравенството се покачва и остава високо за нескончаем интервал от време. Виждаме, че актуалната рецесия има най-тежко отражение върху нискоквалифицираните служащи, дамите и младежите “, добавя тя.

„ Изключително значимо е да не забравяме напредъка, реализиран в региона на равенството сред половете, който актуалната рецесия подкопава, както и да улесним в оптималната степен присъединяване на дамите в пазара на труда, в стопанската система, с цел да продължим да вървим напред, а не обратно съответно в тази област. “

В края на изявлението Георгиева загатва неотдавнашната рецесия в Суецкия канал, при която пренасящият контейнери голям танкер Ever Given с дължина 400 метра блокира един от най-натоварените търговски направления в света за шест дни. Продължителното спиране на придвижването на корабите докара до разстройства в международната търговия и извади на показ един от главните дефекти на глобализацията.

„ Инцидентът ни подсети какъв брой взаимосвързани сме и какъв брой значимо е гладкото действие на търговията. Той ни сподели и това, че не можем да одобряваме триумфа и достиженията си за даденост и че където и да живеем съдействието е единственият метод да се оправим с рецесията “, показа Георгиева.

„ Ако използваме кораба като прилика за бъдещето, той беше изведен от плитчините с помощта на находчивостта ни и малко помощ от природата. Трябва да пазиме и развиваме както нашата съобразителност, по този начин и способността ни да намираме изобретателни решения — това би трябвало да бъде главната ни поука от тази пандемия. Но дано не забравяме и това, че се намираме в ръцете на майката природа. И сме длъжни да я пазиме “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР