Въпреки че сме в средата на август, сезонът на пътешествията

...
Въпреки че сме в средата на август, сезонът на пътешествията
Коментари Харесай

Как да търсим правата си при забавен или отменен полет?

Въпреки че сме в средата на август, сезонът на пътешествията не е завършил, даже в противен случай. Все повече са недоволствата от анулирани или дълго забавени полети.

През седмицата стана ясно, че една от нискотарифните компании не е обработила половината от жалбите си за 2023г.

На 10 август Александра Чеканска чака 6 часа полета си от София за Болоня. Информацията, която получават от чиновниците на гишето за инспекция на билети е нищожна.
„ В последна сметка споделиха най-после, че самолетът бил негоден и че чакали да оправят някаква част и нали се сещате, като ти кажат по този начин, по какъв начин изпадаш. Доста хора се отхвърлиха също по този начин от полета. В последна сметка се качихме на самолета, излетяхме наред стигнахме, само че кошмарът беше цялостен “, сподели тя пред bTV.
Александра е една от хилядите пасажери, които стават жертва на блокирани полети от нискотарифните компании.

„ Ще търсим обезщетение за този просрочен полет. Доколкото знам много хора са пуснали тъжби и ние също по този начин ще пуснем за обезщетение “, уточни Чеканска.

Само от началото на тази година са постъпилите тъжби са над 500 тъжби, само че едвам половината са обработени. От компанията „ Уиз Еър ” поеха ангажимент, жалбите да бъда прегледани до три седмици и да бъде показан проект пред Главната дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ за деяние против закъсненията и анулацията на полети

„ Всеки може да си потърси правата от всяка една самолетна компания, без значение дали е нискотарифна, или не. “, сподели юристът Ивайло Данаилов.

Той е правист, който от години пази правата на авиопътници. Обяснява, че обезщетение се изплаща в някои случаи.

„ Трябва самолетът да е просрочен повече от 3 часа или полетът да бъде анулиран. Друг вид, който се случва по-рядко е самолетната компания да е продала повече билети, в сравнение с има места на борда на самолета. В взаимозависимост към този момент от дължината на полета, който е просрочен или анулиран, компенсацията варира сред 250 и 600 евро на пасажер “, уточни той Данаилов.

Освен времето и дистанцията, имат значение и аргументите, заради които полетът се е забавил. Когато има щета по независещи от екипа условия, обезщетение не се заплаща. Юристът описа за сходен случай, в който птица се блъска в самолета.

„ Това звучи много ужасно, случва се постоянно, относително, само че за жалост не може да се издейства обезщетение в този случай, защото конфликтът с птица се води форсмажорно събитие “, описа Данаилов.

Фирмата, в която работи Ивайло Данаилов е една от доста, които пазят правата на пасажерите. Вече има и уеб платформи, от които можем да черпим потребна информация.

Случаят на Оля Велчева се развива предходната есен, на път от Лондон за София, когато пътува с детето си. Използва нискотарифна компания, която анулира полета в деня на излитането. Налага се незабавно да купува билет от конкурентна компания. Щом се прибира у нас завежда иск, ползвайки услугите на адвокатска адвокатска фирма. До месец получава обезщетение от 120 паунда, само че единствено за билет от същата компания. Реакцията на Оля е безапелационна - предявява още един иск

„ Това лиши може би половин година. От предходната година септември, аз получих парите си края на май, началото на юни. За мене беше значимо да си покрия парите, които съм похарчила “, сподели тя.

След половин година, за изхарчените си 250 паунда, Оля получава обезщетение в размер на 600 евро.

„ Има смисъл да се боря и да си диря правата в това отношение. Доста труд поставяме, за тия пари, с цел да може ги хвърлим ей по този начин, безхаберно, и да не си търсим правата “, безапелационна е Велчева.

За да последваме образеца на Оля, юристите поучават да пазим бордните си карти и касовите бележки за всички направени разходи. Но не на последно място - да проявим самообладание.

„ Повечето проблеми се позволяват в границите на 3, 4 до 5 месеца, като някои по-сложни лишават и до година “, сподели Данаилов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР