Въпреки че петролът се срина и падна до нива около

...
Въпреки че петролът се срина и падна до нива около
Коментари Харесай

Русия ще бърка в суверенния си фонд, за да се справи с ниските цени на петрола

Въпреки че петролът се срина и падна до равнища към $30 за барел от сорта брент, Русия очевидно няма желание да се връща на масата за договаряния със Саудитска Арабия и се готви за нескончаем интервал на по-ниски цени на " черното злато ", написа Bloombreg.

Изявление на централната банка показва, че страната може да бръкне в суверенния си фонд, сега оценен на $150 милиарда, с цел да купува рубли, откакто ценовата война смъкна валутата до най-ниското ѝ равнище от четири години насам.

Централната банка ще спре покупките на задгранична валута. Ако цената на петрола остане под $42,40 (нивото, при което бюджетът на Русия реализира баланс), банката може и да стартира да продава задгранична валута.

Резервите на Русия във фонда, в който се вливат доходи от продажбата на нефт, доближават $150 милиарда, което е " задоволително да покрие изгубените доходи, в случай че цената на петрола падне до сред $25 и $30 за интервал от сред 6 и 10 години ", декларира Министерство на финансите.

Петролът от сорта брент се срина с съвсем една трета до $31 в понеделник, а Goldman Sachs Inc. предизвести за предстоящ спад и под $30. В офшорната търговия рублата падна до най-ниското си равнище против $ от 4 години насам - 74,7815 за един щатски $. Местната търговия е затворена поради народен празник.

Според законите в Русия, всички доходи от нефт и газ над равнището от $42,40 отиват във фонда.

По-слабата рубла може да компенсира част от негативния резултат от по-ниските цени на горивата, само че може да има и нежелани инфлационни последствия, съгласно Пьотр Матис, пълководец в Rabobank в Лондон. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР