Въпреки че има много по-кратък живот в сравнение с въглеродния

...
Въпреки че има много по-кратък живот в сравнение с въглеродния
Коментари Харесай

Емисиите на метан от фосилни горива са "силно подценени"

Въпреки че има доста по-кратък живот спрямо въглеродния диоксид и е доста по-ограничен като безусловно количество, парниковият резултат на метана е сред 28 и 34 пъти по-голям за интервал към 100 години, разясняват откривателите

© Scanpix Отделянето на метан в атмосферата около добива и потреблението на фосилни горива е " мощно подценявано " досега, се твърди в ново проучване, оповестено в авторитетното научно списание Nature.

Учените са стигнали до заключението, че " естествените " излъчвания на фосилен метан, които независимо се изпускат от подземните находища, в действителност съставляват доста по-малка част от цялото количество на парниковия газ, което се отделя в атмосферата, разяснява изданието Carbon Brief.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това значи, че повишаващите се равнища на фосилен метан в по-голямата си част са резултат на въглищата, петрола и природния газ, които се добиват и транспортират, считат откривателите.

Ефектът от всичко това е, че метанът, обособен от изкопаемите горива, е с сред 25 и 40 на 100 по-висок, в сравнение с се предполагаше досега, разяснява ръководителят на проучването доктор Бенджамин Хмил от Рочестърския университет, пред Carbon Brief.

Това най-вероятно значи, че петролната, газовата и въглищната промишленост в доста по-голяма степен са виновни за климатичните промени от последните десетилетия.

Проблемът в тази ситуация е, че метанът също е парников газ и е на второ място след въглеродния диоксид като фактор за световното стопляне.

Въпреки че има доста по-кратък живот спрямо въглеродния диоксид и е доста по-ограничен като безусловно количество, неговият парников резултат е сред 28 и 34 пъти по-голям за интервал към 100 години, разясняват от Carbon Brief.

Най-общо казано, има два типа метан: биогенен, създаван от растенията и животните, и фосилен, който е " заключен " в подземните находища от въглища, природен газ и нефт.

Настоящото проучване, оповестено в Nature, е фокусирано единствено върху резултатите от втория тип, и то единствено частта от него, която се отделя в атмосферата около активността на добивните промишлености.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР