Въпреки че до момента никой не е поканил България да

...
Въпреки че до момента никой не е поканил България да
Коментари Харесай

Още не са ни поканили за еврото, а ние вече се изпокарахме

Въпреки че досега никой не е поканил България да вкара еврото, нацията към този момент съумя да се раздели и по тази тематика, както по всички останали. Канцлерът Меркел посред София демонстративно не даде отговор дали и по кое време вероятно можем да се надяваме да влезем в зоната на единната валута, комисарят Московиси твърди, че в случай че има уголемение, евентуално ние ще бъдем първите поканени, единствено дето на споделя по кое време вижда да стане тая работа, Холандия и Австрия твърдо се опълчват на сходна концепция, а съгласно проф. Ханке, който беше мозъкът на българския валутен ръб, в никакъв случай не трябва да се отхвърляме от лв.. Въпреки това обаче всеки, дръзнал да показа персоналния си опит от внезапния скок на цените при въвеждане на единната валута през 2002 година в страни като Италия, Франция, Гърция, Испания, даже без да е съперник на еврото по принцип, е обявяван за рубладжия и путинист. Хей по този начин, поради фикцията, че вероятно един ден могат и да ни поканят.

Обаче, цитираният от премиера сякаш, че му бил заречен еврокомисар по финансите и еврото Домбровскис, първи сподели тъкмо противоположното - че преди да си го помислим даже, ще би трябвало да влезем в европейския банков съюз. Сиреч, хлабавият надзор на Българска народна банка върху банките ни, само че най-много контролът върху запаса й - над 22 милиарда евро - 44 милиарда лева или близо половината от Брутният вътрешен продукт, да премине от наш под непознат надзор.

Тая работа мъчно може да се продаде политически на българите. Особено без гаранции. Защото просто им писна от лесни и погрешни пояснения и празни обещания.

Най-вероятно за приемането на еврото ще би трябвало да се мине през референдум. На който сигурно ще се цитират някои обстоятелства освен позитивни за единната валута, каквито несъмнено има доста. Но не са най-често цитираните в жалко направената агитация, течаща сега, измислена и преминаваща през хора, които нито схващат от пиар, нито от финанси, за лихвите и растежа, а оттова за виталното ниво, които са осъществими единствено с евро. Ако някой съществено желае да вкара еврото в България първо би трябвало да измисли отговорите на следните въпроси:

Защо в страните с най-голям стандарт и най-високо качество на живот в Европейски Съюз - Дания и Швеция, си пазят кроните?

Какви путинисти са британците, та държат на паунда си, който е по-скъп от еврото и макар всички заклинания около Брекзит, Лондон освен не престана да бъде финансовият център на Европа, ами притегля от ден на ден капитали, изключително китайски и индийски, което не им се случва нито на Франкфурт, нито на Париж, нито на Милано, които чакаха да станат новите магнити за огромните пари?

Защо лихвите в Чехия са тъкмо толкоз ниски, колкото в най-прогресиращите страни с евро и доста по-изгодни от тези в много страни с евро като Гърция и Испания, да не приказваме за съпоставяне с лихвите у нас?

Защо Румъния и Полша са водачите по стопански растеж в Европейски Съюз от старта на рецесията насам, разчитайки на злотата и леята, а съгласно оповестените в сряда, 2 май, данни тъкмо еврозоната демонстрира по-лоши от предстоящите макроикономически резултати?
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР