Въпреки че днес вегетарианството набира все повече популярност, месото и

...
Въпреки че днес вегетарианството набира все повече популярност, месото и
Коментари Харесай

Запечатване на месото - как и защо

Въпреки че през днешния ден вегетарианството набира от ден на ден известност, месото и саламите не престават да измежду главните хранителни артикули в целия свят. Зеленчуците и плодовете са водеща здравословна храна, само че има някои одобрени изгоди от яденето на месо.

Диетолозите споделят, че би трябвало да има баланс. Протеинът е от значително значение за положителното здраве, защото обезпечава незаменими аминокиселини, които не могат да бъдат синтезирани от организма и би трябвало да се одобряват от храната. Протеините влизат в структурата на мускулите и са главен детайл за поддържане на имунитета. И с цел да осигурим на организма тези аминокиселини, би трябвало да комбинираме два типа протеини: растителен и скотски. Но би трябвало да се означи, че за разлика от растителните протеини, животинските протеини съдържат повече незаменими аминокиселини.

Месото от риба е отличен източник на омега-3 и омега-6 съществени мастни киселини, протеини, витамини (A, B12, D, E) и минерали (калий, желязо, йод, фосфор, селен). Редовната консумация на рибено месо предотвратява остеопороза, възпаления, анемия, форсира киселини, понижава риска от сърдечно-съдови болести, може да има позитивни резултати при меланхолия и биполярно разстройство и усилва приема на калций в организма.

Пилешкото месо е богат източник на минерали, микроелементи и витамини, като обезпечава в разнообразни пропорции множеството витамини от В-комплекса, мастноразтворими витамини A, D, K, E, желязо, мед, цинк, магнезий, фосфор, калий, калций. Селенът в пилето има значима роля в няколко метаболитни процеса, в това число метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза, и има изключително значима роля в поддържането на висок имунитет. Намиращ се в обилие в домашни птици, селенът може да предотврати катаракта и сърдечни болести.

Говеждото е значим източник на желязо. Също по този начин има богато наличие на витамин В, който оказва помощ за образуването на червени кръвни кафези и потребен креатин в развиването на мускулна маса и карнитин, виновни за поддържането на естествения метаболизъм. Говеждото също има витамин Е, значим антиоксидант с изгоди за кожата или съдовата система, именуван още витамин на младостта и плодовитостта.

 Агнешко месо

Агнешкото месо има високи хранителни стойности, като е елементарно усвоим източник на желязо и цинк. От значително значение е за подсилване на костната система и възобновяване на тъканите. Също по този начин съдържа незаменима аминокиселина, която рядко се среща в други типове коса, която обезпечава на тялото сила. Богат е на доста хранителни субстанции, в това число протеини, желязо, витамин В12, цинк, селен. Съдържа още манган, селен, мед, фолиева киселина и антиоксиданти.

Патешкото месо обезпечава здрава храносмилателна система и усъвършенства нервната система. То също по този начин укрепва имунната система и обезпечава развиването на тялото. То е добър източник на протеини, ниацин, фосфор, рибофлавин, желязо, цинк, витамин В-6 и тиамин и по-ниски количества витамин В-12, фолиева киселина и магнезий.

Месото е доста значимо за вярното действие на тялото, заради високото наличие на висококачествени протеини и минерали. Затова би трябвало да го хапваме под друга форма. Но с изключение на потребно би трябвало да е и вкусно наготвено.

Как да приготвим съвършената пържола вкъщи? Въпросът не е елементарен. Има доста специфики като започнете от какъв вид печка разполагате и стигнете до с типа и материала на тигана, типа на пържолата и нейната дебелина.

Техника, която би могла да ви помогне да нагостите околните си с вкусно месно ядене, е така наречен запечатване на месото. Ето и какви са особеностите на този развой.

1. Извадете пържолата от опаковката и отстранете влагата от нея с кухненска хартия. Изчакайте, до момента в който месото се затопли до стайна температура;

2. Ако имате огромно парче месо за запечатване, нарежете на пържоли. Не забравяйте, че е значимо да режете против влакната, в случай че парчето месо ви разрешава. Дебелината на пържолата варира от 2.5 см до 4 см;

 Как се запечатва месо

3. Леко намажете със зехтин за пържене или нормално слънчогледово масло. В никакъв случай не използвайте зехтин за салати, той е с аромат на маслини и има ниска температура на горене;

4. Включете тигана на оптималната температура и запечатайте пържолата от двете страни, за 2 минути от всяка страна;

5. Намалете температурата до 2/3 от оптималната и гответе до нужния и мечтан тен от вас;

6. Поставете пържолата върху дървена дъска или топъл съд, с цел да си почине за 5 минути;

7. Нарежете пържолата, посолете и поръсете с черен пипер, насладете се на чудесно месо. Не забравяйте, черният пипер би трябвало да е прясно надробен и вярно определена солта.

Ето още някои препоръки при запечатване на месо.

Дебелината на пържолата е извънредно значима. Пържоли с дебелина до 2.5 см (около 2 пръста) се готвят единствено в тиган.

Пържоли с дебелина повече от 2.5 см се запечатват в тиган и се допичат до подготвеност във фурната на 180 градуса. Фурната заменя точка 5 от управлението.

Пържола с дебелина под 2.5 см запечатваме за по 2-3 минути от всяка страна. Всеки спомагателен сантиметър с дебелина по-голяма от 2.5 см, се прибавя още две минути към времето на готвене.

Запечатваме месото за усет. Със запечатването повърхността на месото се карамелизира и ние получаваме пържения усет, който доста обичаме. Отличен е резултат получаваме, в случай че след запечатване месото се допече в гювеч или с фолио. В такива случаи месото се подготвя в личен сос и се оказва великолепно, даже и без апетитна марината за месо и други добавки.

За да упражните уменията си запечатване на месо, вижте нашите предписания за пържоли на тиган и пържоли на фурна, както и за печено месо.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР