Въпреки че България преживява трудни времена, заплатите тази година ще

...
Въпреки че България преживява трудни времена, заплатите тази година ще
Коментари Харесай

Банки, болници и кол центрове вдигат заплатите

Въпреки че България претърпява сложни времена, заплатите тази година ще порастват - с дребни изключения в някои проблематични браншове.

За частния бизнес главната причина е, че мениджърите ще се постараят да задържат скъпия си личен състав. Над 80% от компаниите възнамеряват повдигане на възнагражденията още през първата половина на 2022 година, като 60% означават, че измененията ще обиден всички - от чистачката до началника, написа Това демонстрира огромно изследване на ManpowerGroup България, обхванало близо 200 предприятия от 19 стопански сфери в цялата страна. Най-масови нараствания на приходи се задават в банките и застрахователите, в прът центровете, в лечебните заведения.

Оказва се, че частните компании съществено се тормозят от конкуренцията, която "краде " скъпите им фрагменти, като ги примамва с по-високи заплати. Предното изследване на Manpower сподели тъкмо това - има огромно текучество, тъй като хората си намират нов шеф, който ще им заплаща повече. В допълнение има и друга причина - в случай че предприятието желае да се разраства или да попълни свободни щатни бройки, с цел да притегли качествени хора, би трябвало да им предложи положителни приходи.

Има три бранша, които изпитват необикновен „ апетит “ за фрагменти и които са потърпевши доста от явлението "доброволно овакантяване " - „ Производство “, „ Автомобилна промишленост “ и „ Търговия “, показват създателите на проучването. Обяснимо в тях делът на компаниите, които възнамеряват нарастване на заплатите в идните месеци, е много висок. В сферите „ Банки, финанси и обезпечаване “, „ Споделени услуги “ и „ Консултантска активност “ съвсем всички компании показват, че ще има нарастване на възнагражденията. „ Консултантска активност “ е и секторът, в който не просто ще има всеобщо повишаване на заплатите, само че и в максимален % от компаниите нарастването ще е доста - над 20 на 100.

Вероятно поради тестванията около коронавирус пандемията и поради задълбочаващия се недостиг на лекари и медицински сестри, лечебните заведения и ДКЦ-тата също възнамеряват по-големи фондове "Работна заплата ". 75% от работодателите в бранш „ Здравеопазване “ считат да усилят възнагражденията на своите чиновници, демонстрира анкетата на Manpower.

Що се отнася до спомагателните придобивки, по-голямата част от работодателите (58%) не възнамеряват основни промени. Най-голямо нарастване на бонусите и на другите типове материални стимулиране се обрисува в секторите „ Консултантска активност “ и „ Банки, финанси и обезпечаване “.

Изоставане

На фона на тези резултати анализаторите на Уникредит Булбанк считат, че като цяло у нас няма да има доста качване на заплатите, което да компенсира съществено повишените цени. Ефектът от въодушевените от изборите нараствания на пенсиите и на заплатите в държавния избледнява, се показва в разбора.

Според проектобюджета за 2022 година пенсиите и заплатите в обществения бранш ще набъбнат надлежно с 8% и 5% - много под нарастванията, които видяхме през предходната година (22% и 15%). Ръстът на заплатите в частния бранш също ще е под равнищата от 2021 година, тъй като не престават проблемите с високите цени на енергоизточниците, металите и така нататък, което ще потиска растежа на възнагражденията, изясняват икономистите на банката. Те показват, че в България дефицитът на работна ръка сега е по-малък проблем спрямо други страни от Източна Европа. Но нещата скоро ще се трансформират и компаниите още веднъж ще са в жестока конкуренция за намиране на служащи и експерти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР