Въпреки че 2022 г. засега не е най-успешната година за

...
Въпреки че 2022 г. засега не е най-успешната година за
Коментари Харесай

Човекът - най-рисковото звено при криптовалутите

Въпреки че 2022 година към този момент не е най-успешната година за вложения в криптовалути, хакерите намират необятно поле за изява. Те нападат главно криптоборси и криптопортфейли.

По данни на анализаторската компания в областта на цифровите активи Chainalysis, от януари до юли киберпрестъпниците са откраднали криптовалута на стойност 1,9 милиарда $ - съвсем с 60% повече, съпоставено със същия интервал година по-рано.

Как се краде криптовалута?

В момента взломяването на тържищата, на които се съхранява криптовалутата, е най-популярният метод за кражба на цифрови пари. През 2022 година този способ изпревари даже фишинг офанзивите, прецизират от Chainalysis.

Само за първата седмица на август стана известно за две огромни обири. Хакери взломиха блокчейн плана Solana и откраднаха криптовалута от 7700 портфейла на клиенти, а по-късно и блокчейн моста Nomad, който служи за преводи сред мрежите Ethereum, Avalanche, Moonbeam, Evmos и Milkomed. Като резултат беше открадната криптовалута за 200 млн. $, написа Forbes.  

Много тържища са вместилище на паролите на портфейлите на своите консуматори, изяснява създателят на компанията LFCS Legal Support Юрий Брисов.Тази система разрешава на тържищата да се блокират подозрителни сметки и оказват помощ на потребителите да си възвърнат достъпа, когато паролата е изгубена. Недостатъкът на съхраняването на цифрови пари на такива тържища обаче е, че хакерите могат да получат достъп до централизираното вместилище на доста портфейли, прибавя юристът.

Друг известен метод за кражба на криптовалути е посредством измамнически схеми. Например, посредством разпращане на фишинг известия. При тях се употребяват способи за обществено инженерство и притежателят на криптовалута самичък превежда пари на измамниците. Обикновено на евентуалните жертви се оферират благоприятни условия за пасивно вложение в криптовалути с обезпечен приход.

От началото на годината по този метод крадците са съумели да отмъкнат към 1,6 милиарда $, оповестяват от Chainalysis.

Това е с 65% по-малко, съпоставено с година по-рано. Спада анализаторите изясняват освен с рухването на курса на криптовалутите, само че и с общото понижаване на преводите на средства от вложителите.

От известно време мошениците прибягват и до други хитри способи. Например, благодарение на технологията deepfake (метод за замяна на изображенията във видеата) те основават подправени планове от името на звезди.

През май хора, представящи се за Илон Мъск, сътвориха платформата за криптовалута BitVex, която обещаваше на вложителите растеж на вложенията им с 30%. За реклама платформата използваше YouTube, където крадците поместиха видео, в което Илон Мъск споделя за вложение в BitVex.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР