Въоръженият конфликт между Израел и Хамас в ивицата Газа прокуди

...
Въоръженият конфликт между Израел и Хамас в ивицата Газа прокуди
Коментари Харесай

Газа след войната: Какво бъдеще очаква палестинците

Въоръженият спор сред Израел и Хамас в линията Газа прокуди доста мирни палестинци от домовете им. Ще могат ли те да се завърнат в миналото и по какъв начин ще наподобява животът им след войната?

Последните три месеца бяха за хиляди една авантюра в търсене на сигурност, която не съществува в линията Газа, написа Deutsche Welle. На Мухамед Али и фамилията му към този момент няколко пъти се постанова да търсят ново място, на което да живеят, откакто домът им в град Газа е погубен от израелските удари. " Първо търсихме заслон в болничното заведение " Ал-Кудс ”, която беше покрай дома ни. После ни споделиха, че би трябвало да се евакуираме. Отидохме в бежанския лагер Нусейрат. Сега сме в Рафах ”, споделя Али.

35-годишният инженер към този момент не се тормози единствено за сигурността на своите близки, само че и за това по какъв начин въобще ще наподобява животът в Газа след войната. Някои високопоставени израелски политици и министри от кабинета на премиера Нетаняху даже слагат под въпрос дали палестинците ще могат да се върнат назад в домовете си.

" Надяваме се, че няма да бъдем наложително изселени за непрекъснато, надяваме се войната да свърши и хората да се приберат по домовете си. Достатъчно, всичко би трябвало да завърши ”, споделя Али. Засега няма изясненост какво ще се случи с Газа след войната.

Израелски заселници в Газа?

Крайнодесни израелски политици като финансовия министър Безалел Смотрих и министърът на националната сигурност Итамар Бен Гвир не крият визиите си за Газа - без огромната част от палестинците, които я обитават. Те желаят територията да се преотстъпи на израелски заселници.

" Трябва да окуражаваме емиграцията в Газа ”, споделя Смотрих в скорошно изявление. Бен Гвир пък прикани за " пожелателното ” изселване на палестинците от линията Газа.

Израелските медии оповестяват също, че се водят договаряния с трети страни, които биха приели палестинците - като да вземем за пример Конго, Руанда и Чад. И трите страни отхвърлят сходни договаряния да са се провеждали.

Антипалестинска изразителност

Израелският министър на защитата Йоав Галант отхвърли проектите за заселване на линията Газа. Преди седмица той показа проект за Газа след войната, който не включва " израелско цивилно наличие ” в анклава. Според този проект, който към този момент е всекидневен, Газа ще се ръководи от неуточнени палестински организации, до момента в който Израел ще управлява сигурността в района. Нетаняху също съобщи, че " Израел няма желание да окупира Газа за непрекъснато или да разселва популацията ѝ ”.

Крайните националисти в съдружното държавно управление на Израел са основни за поддържането на обединението, само че присъединяване им в стратегическите решения не е съществено, считат израелски анализатори. Тъй като Съединени американски щати е най-важният съдружник на Израел, " бих се вслушал по-скоро в предложенията на американския държавен секретар, в сравнение с екстремистите в държавното управление ”, споделя Уди Сомер, професор по политология в Университета на Тел Авив.

Други израелски политици и учени обаче подлагат на критика възходящите отрицателни настроения против палестинците в Газа, които се подклаждат от обществени персони, публицисти и парламентаристи в Израел. С началото на делото, повдигнато от ЮАР против Израел по обвинявания в геноцид, доста от изявленията на такива хора бяха изпратени към съда в Хага. Съединени американски щати и Германия, както и други страни, също разкритикуваха крайнодясната изразителност като " безотговорна и провокативна ”.

Разселването на палестинците - недопустимо и за Арабските страни

При последното си посещаване в района американският държавен секретар Антъни Блинкен акцентира какъв брой е значимо да се реализира съглашение с Организация на обединените нации, съгласно което организацията да оцени изискванията, при които палестинците да се върнат назад в Газа. " Искаме хората да могат да се върнат в домовете си, незабавно щом е безвредно ”, сподели Блинкен.

Принудителното изселване на палестинците е недопустимо и за арабските страни. Властите в Египет са безапелационни, че няма по какъв начин палестинци да бъдат заселени в близкия Синайски район. По данни на Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци към 1,9 милиона души (85% от популацията на линията Газа) се смятат за разселени. В момента стотици хиляди търсят леговище в Рафах, най-южния град в линията Газа на границата с Египет.

Огромните опустошения в Газа (повече от 60% от постройките в анклава са развалени или разрушени) ускоряват опасенията дали въобще палестинците ще се върнат, споделя Мустафа Ибрахим, правозащитник и политически анализатор.

Палестинците не биха напуснали Газа вечно

Разселването не е нещо ново за палестинците, споделя Ибрахим. Много палестинци към момента носят контузията от 1948 година, известна като Накба (от арабски - " злополука " ). Тогава стотици хиляди палестинци е трябвало да изоставен домовете си или са били прогонени по време на арабско-израелската война. Те не могат да се завърнат и до през днешния ден. По това време доста от тях бягат в Газа. По данни на Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци седем от всеки 10 палестинци в анклава се считат за бежанци и техни потомци.

Подобно на множеството поданици на Газа, на Амер Абдел Мути не за първи път му се постанова да преживее огромен спор. Като гражданин на Джабалия, североизточно от град Газа, той също е трябвало да бяга няколко пъти - първо в Хан Юнис, а по-късно и към Рафах.

" Ако западните страни отворят вратите си за нас по време на войната и ни разрешат да напуснем за малко, като ни дадат опция да се върнем след прекратяването на огъня, тогава бих отпътувал, тъй като животът ми е скъп ", споделя 30-годишният мъж. " Но в случай че би трябвало да си потегли вечно, тогава не бих отпътувал. Тогава бих останал в родината си. "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР