Въоръженият конфликт между Израел и Хамас даде отражение върху Панаира

...
Въоръженият конфликт между Израел и Хамас даде отражение върху Панаира
Коментари Харесай

В сянката на войната започва Франкфуртският панаир на книгата

Въоръженият спор сред Израел и " Хамас " даде отражение върху Панаира на книгата във Франкфурт, оповестиха международните медии.  75-о подред издание на най-големият международен хартиен конгрес ще се организира от 18 до 22 октомври. 

Преди дни уредниците взеха решение да трансформират програмата по този начин, че да бъде даден глас на Израел. Стигна се до отсрочване на връчване на премия на палестинската авторка Адания Шибли, а няколко арабски изложители се отдръпнаха. 

Ето и акцентите на събитието:

Участието на Салман Рушди

Едно от предстоящите събития на Франкфуртския панаир на книгата е присъединяване на Салман Рушди. Животът на писателя е заплашен непрекъснато от 1979 година насам, когато Иран издаде фетва против него поради книгата му " Сатанински строфи ". На 12 август 2022 година Салман Рушди беше атакуван с нож по време на литературна конференция в Ню Йорк. Атентаторът беше американец от ливански генезис, обвинен за благосклонности към иранските шиити. При нападението Рушди беше ранен тежко и загуби едното си око. 

На панаира във Франкфурт през тази година Рушди ще се появи на конференция в петък и ще получи премията за мир на немските книжари в неделя.  



Изкуственият разсъдък

Изкуственият разсъдък и неговото евентуално значение за издателската промишленост ще бъде измежду другите значими акценти през тази година. 

Той все повече се постанова в международен мащаб и заплашва да измести голям брой специалности, изключително тези, чийто главен инструмент е словото. По-рано тази година Гилдията на писателите се разгласи против изследователската лаборатория за изкуствен интелект OpenAI, основала ChatGPT, като са отправени обвинявания за неспазването на авторското право. Сред създателите, завели дело против ИИ, са и писателите Майкъл Конъли и Дейвид Балдачи.  



Кой е носителят на Германската литературна премия за 2023

Носител на немската литературна премия за 2023 година е австрийският създател Тонио Шахингер за  Echtzeitalter ( " Възраст в действително време " ), разгласи Германската асоциация на издателите и книжарите при започване на тази седмица. Романът споделя историята на момче от първокласен интернат във Виена, а основната тематика са онлайн игрите. Шахингер е роден в Делхи през 1992 година Учил е във Виена, където живее и сега. 

Германската литературна премия се счита за най-големия книжовен приз на страната. Паричната награда е в размер на 37 500 евро. Носителят на премията получава 25 000 евро, а всеки от останалите създатели от късия лист получава 2500 евро.  

 
Вижте (и чуйте) кой записа аудиокнигата на британски „ Времеубежище “ 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР