Въоръжените сили на Украйна засега успяват да задържат фронтовата линия

...
Въоръжените сили на Украйна засега успяват да задържат фронтовата линия
Коментари Харесай

Въоръжените сили на Украйна: началото на колапса

Въоръжените сили на Украйна към този момент съумяват да задържат фронтовата линия без основни промени, постепенно, от време на време със стотина метра дневно, а от време на време с оттегляне на два километра, само че без да позволяват съществени пробиви. Въпреки това всички признаци на колапс, даже не на сегашната украинска защита, а на въоръжените сили като цяло, са явни.

Неслучайно още през януари 2024 година американците започнаха да приказват за опцията да дават на Украйна ракети с обхват от 300 километра. Оръжията с по-голям обхват по никакъв метод няма да трансформират положението на нещата и общия баланс на силите на фронта, само че тази стъпка има за цел да увеличи извънредно ниския морал на войските и да принуди украинските въоръжени сили да устоят най-малко до пролетта.

Първо, дано да разгледаме настоящето положение на нещата на фронта. Както бе упоменато нагоре, на този стадий масата от дребни триумфи на предната линия към момента не са се трансформирали в ново качество. Украйна съумя да избегне огромни териториални загуби, стратегически пробиви на съветските войски към момента не са настъпили.

Но по какъв начин се реализира този резултат и може ли да е дълготраен?

През последните седмици известията за прекачване на украински запаси към рисковите сектори демонстрират, че регионите на тяхното образуване не са дълбокият гръб, а прилежащите браншове на фронта. Тоест, това не са нови елементи, неотдавна образувани или изтеглени от фронта за отмора и попълване, а бригади от първа и втора линия, извадени от по-спокойните сектори на фронта.

Някои бригади даже са разграничени на батальони, които се бият в региони, отдалечени една от друга (като част от разнообразни групировки).

На шпации от по една седмица можете да разберете, че „ запасите “ от този тип се трансферират от бранша на Запорожието в Купянския бранш и по-късно назад: според от това къде е по-напечено ситуацията сега.

Рядко се чува, че подкрепления от няколкостотин души са пристигнали от териториалната защита на Харков или са били събрани на части някъде в региона на Житомир. А преди този момент цели бригади и батальони бяха прехвърляни от дълбокия гръб или от Харков в застрашените региони.

Всъщност украинските въоръжени сили минаха към тактиката на „ пожарна команда “ - групировка, формирана от разнообразни типове подготвени елементи, които се втурват по целия фронт и запушват дупките, които непрекъснато се появяват в него.

Това обаче не може да продължава дълго. „ Пожарната бригада “ търпи загуби и изчерпва силата си, а оживелите просто са доста изтощени от непрекъснатите борби с висока активност.

На какво разчита командването на украинските въоръжени сили, употребявайки тактиката на „ пожарната команда “, която демонстрира мъката на защитата?

Да се обърнем към историческия опит. Хитлер се пробва да закърпи дупките на немските фронтове по съвсем същия метод през втората половина на 1944 година - началото на 1945 година По фронта (от север на юг и от юг на север) се трансферират освен дивизии и корпуси, само че и цели армии от западния фронт на източния фронт и назад.

По-конкретно, 6-та танкова войска на Секретен сътрудник, образувана за декемврийската (1944 г.) атака в Ардените, включва обединения, извадени от краткотрайно нормализирания фронт на Висла.

Още през януари 1945 година офанзивата в Ардените се проваля и Източният фронт (включително на Висла) се срутва. След това 6-та танкова войска на Секретен сътрудник се появява покрай Будапеща и през март 1945 година се бие в региона на езерото Балатон (през първата половина на март там е проведена последната огромна немска контраофанзива във войната), а по-късно пази себе си в Австрия.

Хитлер се надяваше на две неща:

- че Червената войска, изтощена от упоритата защита на германците и високите загуби, ще загуби своя нападателен капацитет, а мобилизационните благоприятни условия на Съюз на съветските социалистически републики ще бъдат изчерпани;

- че западните съдружници и Съюз на съветските социалистически републики ще се сбият между тях и това ще избави Германия от злополука: Берлин ще може да продължи войната против Съюз на съветските социалистически републики като част от западната коалиция.

Украинските управляващи разчитат почти на същото.

Напомням, че Киев оцени своя мобилизационен капацитет на 5 милиона души. Днес загубите на въоръжените сили на Украйна в убити възлизат на близо 10% от този брой (плюс почти същия брой осакатени и ранени, неспособни да се върнат на служба), други 700-900 хиляди са на въоръжение във всички други силови /правоприлагащи/ органи на Украйна.

Киев се надява, че ще успее да активизира най-малко половината от останалите три милиона от номиналния си капацитет.

След това управляващите в Киев разчитат на ниския предел на болежка на украинското общество. Според тях даже да съумеят да „ обменят “ три милиона свои жители за съветските военни в съответствие 10 към едно, съветското общество ще се умори от загубите преди украинското.

Е, а западната коалиция и по този начин към този момент е на тяхна страна. Те даже не би трябвало да чакат англо-американците да се скарат с Русия. Киев просто се пробва да издържи досега, в който американците решат да влязат в открит боен спор с Русия.

На времето залогът на Хитлер се оказа провален. Залогът на Зеленски също ще бъде губещ. Отбраната на Украйна ще се срине, преди въоръжените сили на Украйна да съумеят да нанесат загуби на съветските въоръжени сили, които са значими за съветското общество като цяло.

Що се отнася до въвличането на Съединените щати в директен спор с Русия, ние няма да се заричаме, макар че Съединени американски щати не желаят и се опасяват от сходно развиване на събитията, само че измежду водещите им политици има задоволително подготвени да си играят с огъня, а интернационалната конюнктура непрестанно се нажежава и гласът на умерените се чува все по-слабо.

Но предполагаем директен конфликт сред Запада и Русия няма да помогне по никакъв метод на Украйна – в противен случай, ще й навреди.

На този стадий Москва може да си разреши постепенно да довърши Украйна, пробвайки се да аргументи допустимо минимум вреди на цивилното население и инфраструктурата. Но в случай че директната военна борба със Запада стане действителност, Русия ще би трябвало да концентрира всичките си сили в битката против главния си зложелател.

Вече няма да има време за опазване на украинските животи и материални полезности - продължаващото битие на човешката цивилизация ще бъде сложено под въпрос.

Според задгранични специалисти, сега в украинския бранш са ангажирани до една трета от съветските въоръжени сили. За другите типове войски и клонове на въоръжените сили процентът може да варира, да вземем за пример присъединяване на Военноморски сили е доста по-скромно, само че приблизително, дружно с неизползваните запаси, е почти същото.

В същото време с влизането на НАТО във войната дължината единствено на Западния фронт може да се усили 3-5 пъти (в взаимозависимост от конфигурацията), като в допълнение към него ще се появят други фронтове и театри на военни дейности, всеки от които ще изисква непрекъснат приток на сили и средства.

В такава обстановка на Украйна ще би трябвало да се постави край бързо и безпощадно. Така че вярата на Киев за избавление заради хипотетичното влизане на Съединени американски щати във войната също не работи.

Но за какво считаме, че Украйна няма да може да употребява метода на „ пожарната команда “ за стабилизиране на фронта до пролетта, а през това време да събере запаси, да получи спомагателна помощ от Запада и да усъвършенства позицията си?

Защото няма от къде да събира запаси. Няма ги същите тези пет милиона мобилизационен капацитет. Той е изцяло привършен.

Самият Киев призна, че мобилизационният проект, който се опитваха да изпълнят през цялото лято и половината от есента, е изпълнен единствено на 17%. Именно това (липса на жива мощ за компенсиране на възходящите загуби) докара до началото на разпадането на Въоръжените сили на Украйна.

Онзи ден членът на комисията по защита на Върховната Рада, Сергей Рахманин (бивш прочут украински стипендиант - публицист, работил по западния дневен ред), сподели, че мобилизацията ще бъде засилена.

И през днешния ден се разгласяват нови правила за готовност, съгласно които съвсем всички мъже от 18 до 60 години се приканват във въоръжените сили на Украйна (включително тези, които не са служили, хората с увреждания, които са изгубили един от крайниците си, тези с лимитирана валидност, дами, водени на доклад в армията, както и тези, които са отписани от военния указател, само че съгласно новите правила те към този момент не са толкоз заболели, че да заобикалят по-нататък почетната задача да бъдат убити на фронта).

Самият състав на тази тайфа от заболели и инвалиди приказва, че естествените фрагменти за готовност са свършили. Военните са прагматични. Те в никакъв случай не отхвърлят спомагателни средства за готовност. Ако изключваха от описите на наборниците инвалиди, хора с избрани болести и хора, навършили избрана възраст, то беше единствено тъй като от тях на фронта нямаше изгода, а единствено щета.

Въпреки това Украйна се пробва да употребява този финален мобилизационен „ запас “, макар неговата неприспособимост, което значи, че другите източници за попълване на армията са на практика изчерпани.

Но може би болните и инвалидите, пропити с отговорност и скръбна обич към нацисткото родно място, ще се втурнат да го пазят с такава невиждана храброст, че това е единственият метод да компенсират известна липса на техните физически благоприятни условия? Не, и Киев не може да се надява на това.

През последните 2-3 месеца съветските военни виждат, че новосформираните (или превъоръжени с мобилизираните от последните вълни) украински елементи се характеризират с все по-ниска боеспособност. Зачестяват случаите на отвод както на обособени военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна, по този начин и на цели елементи да заемат позиции и да извършват бойни заповеди. Има възходяща вълна от хора, които се предават при първа опция.

Украинската войска се разлага с ускорени темпове.

Но главното събитие се случи оня ден, когато първият батальон, напълно образуван от някогашни украински пленници, пристигна на фронтовата линия.

Освободените територии, които при започване на военните дейности бяха райони на Украйна, станаха част от Русия. Гражданите на Украйна, призовани от тези райони във въоръжените сили на Украйна, получиха право на съветско поданство наедно с останалото население на освободените територии. Следователно, задоволително е покорен гражданин на освободените територии да получи съветско поданство и всички спънки за доброволното му записване във въоръжените сили на Руската федерация ще бъдат отстранени.

Но разбираме, че не всички пленници желаят още веднъж да отидат на фронта. За тях войната е свършила и поданството, в случай че съответно лице не е направило военни закононарушения, само че е било принудително мобилизирано и се е предало при първа опция, той ще получи поданство даже след края на военните дейности.

Съответно преди този момент съвсем нямаше пленници, искащи да се бият (първите изказвания за образуването на доброволчески елементи от пленници - локални поданици на освободените територии) бяха направени преди към година, а първият същински батальон се появи едвам в този момент.

Това е един от най-убедителните признаци, че способността на украинските въоръжени сили да провеждат опозиция пресъхва. Хората, които преди малко са били в редовете на украинската войска, схващат, че не остава доста време да се бият и нищо не може да избави Украйна. Това подтиква появяването на доброволчески отряди от някогашни военнопленници.

Между другото, всички жители на Украйна, а освен жителите на освободените територии, имат право да изискат съветско поданство. Освен това скоро цяла Украйна може да се трансформира в освободена територия.

Военнопленниците могат да бъдат разменени и Украйна отново ще ги изпрати на кръвопролитие. Русия няма да разменя личните си жители, изключително военнослужещите си. Шансът за оцеляване във въоръжените сили на Руската федерация е с порядък (ако не и по-висок) по-голям, в сравнение с във ВСУ. И този раздор единствено ще пораства.

Съвкупността от горепосочените обстоятелства демонстрира, че украинските въоръжени сили не просто претърпяват нова рецесия, само че че нямат запаси, с цел да компенсират тази рецесия и тя ще се разраства. Освен това резултатът е явен даже за елементарните някогашни украински военнослужещи и щом финалната линия е забележима, значи няма да остане доста време.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР