Въоръжените сили на Украйна поеха отговорността за удари по два

...
Въоръжените сили на Украйна поеха отговорността за удари по два
Коментари Харесай

Украйна потвърди удари по два моста между Крим и Херсонска област

Въоръжените сили на Украйна поеха отговорността за удари по два съществени моста, свързващи анексирания от Русия Кримски полуостров с южната и отчасти окупирана Херсонска област.

Потвърждението пристигна от Центъра за стратегически връзки на украинската войска още в почивните дни, когато бяха нанесени ударите. Указано е, че офанзивата е осъществена в 15 ч. локално (и българско) време.

Атакувани са Чонхарският и Хеничейският мост – двата в източната част на Кримския полуостров и свързващи Крим с елементи от Херсонска област, които управлява съветската войска.

 

Атаките затрудняват от ден на ден влизането и излизането от анексирания през 2014 година полуостров, който с изключение на алегорично за Русия значение има и военно (отвъд потребностите на пълномащабната война, там отпреди анексията е основан Черноморският флот), както и икономическо значение, всяка година го посещават и хиляди туристи.

В средата на юли бе и втората за 9 месеца офанзива против Кримския мост, който го свързва с интернационално приетата територия на Русия. За нея Украйна пое отговорност предходната седмица.

 

В почивните дни цялостен с експлозив украински дрон повреди съветски танкер покрай Кримския мост, втора сходна офанзива за 24 часа. Ден преди този момент атака имаше против съветска военноморска база в Новоросийск, а десантен транспортен съд бе изтеглен на буксир.

 Чонхарският и Хеническият мост са в източната част на полуострова. Руската окупационна власт за момента моли да се употребява единствено маршрутът през Армянск на запад Чонхарският и Хеническият мост са в източната част на полуострова. Руската окупационна власт за момента моли да се употребява единствено маршрутът през Армянск на запад

Отново

 

И окупационната власт в украинските територии удостовери удара през почивните дни, в това число ръководителят на Крим Сергей Аксьонов. Удар по Чонхарския мост, който затрудни за известно време трафика сред Крим и елементи от Херсонска област, имаше и през юни.

 

За последния „ изпълняващият длъжността регионален шеф на Херсон “ от името на съветската администрация Владимр Салдо съобщи, че са употребявани ракети Storm Shadow (т.е. английският вид на англо-френско оръжие) против моста. Според него транспортната връзка с Крим продължава по различен маршрут, през Чаплинка и Армянск.

За потребление на Storm Shadow имаше изказвания и през юни, само че те за момента нямат без значение удостоверение.

Според Салдо украинският обстрел е ранил граждански водач и е развалил газопровод, минаващ около моста, а това оставило над 20 хиляди души без газ.

Чонхарският шосеен мост (има и железопътен) е по автомагистралата сред Джанкой и оповестеният за „ столица “ на окупираната част от Запорожка област Мелитопол, основна цел на украинската контраатака. Според последната сводка на основания във Вашингтон Институт за проучване на войната (ISW) тези удари по съветските наземни линии за връзка са част от акция за възпрепятстване на съветските сили, „ които приготвят изискванията за бъдещи решаващи контраофанзивни интервенции “.

 

www.dnevnik.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР