Въоръжените сили на Украйна остават без боеприпаси, оплакват се в

...
Въоръжените сили на Украйна остават без боеприпаси, оплакват се в
Коментари Харесай

“Сега всичко е наопаки”. В Европа не искат да рискуват заради Украйна

Въоръжените сили на Украйна остават без муниции, оплакват се в Киев. Без тях контранастъплението е обречено на неуспех. На Запад се пробват да оказват помощ, само че срещат проблеми. Няма задоволително пари, няма задоволително време. Но доста по-силно пречат вродените контузии на европейския военно-промишлен комплекс.

Снаряден апетит

Западните сътрудници се оправят с дефицита на снаряди за Киев по разнообразни способи. Например Вашингтон към този момент трансферира касетъчни муниции. Американските управляващи нарекоха това краткотрайна мярка - нормалните са завършили и е невероятно бързо да се усили производството.

Съотношението сред стремежите на Киев и действителността е почти следното. Според министъра на защитата на Украйна Алексий Резников, даже в защита ВСУ са изразходвали към 110 000 снаряда с диаметър 155 мм месечно, а са били нужни минимум 350 000. В същото време отбранителната промишленост на Съединени американски щати е в положение да създава едвам до 24 хиляди такива муниции на месец. До 2025 година те възнамеряват да доведат тази цифра до 70-80 хиляди. Междувременно американските касетъчни муниции би трябвало да завоюват време за Киев.

За разлика от трансатлантическия сътрудник, Европа не може да се съгласи с това - съвсем всички в Европейски Съюз са подписали спогодба, забраняваща производството, потреблението и прехвърлянето на този тип оръжия към трети страни.

Европейските столици търсят други разновидности. Един от тях е проектът на висшия представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Целта е в границите на една година да бъдат изпратени милион снаряда в Киев. Сега целият Европейски Съюз е в положение да създаде 650 000 боеприпаса, от които 300 000 са с диаметър 155 мм.

Амбициозен план

Планът на Борел включва три стадия:

Отпускане на милиард евро от Европейския фонд за мир за попълване на националните запаси на тези страни от Европейски Съюз, които са подготвени да трансферират муниции на Украйна в интервала от 9 февруари до 31 май (решението беше утвърдено през март);

Изразходване на още един милиард за взаимни покупки на артилерийски снаряди за попълване на запасите на страните от Европейски Съюз и доставка на муниции за Украйна (прието през май);

Увеличаване на личния потенциал. Това беше утвърдено от Европейския парламент в петък.

Последната точка е законово формализирана като Закон за поддръжка на производството на муниции. Както се отбелязва на уеб страницата на Европейския съвет, това ще разреши " незабавно активизиране " на 500 милиона евро от общия бюджет.

В допълнение към финансовата поддръжка, документът планува основаването на механизъм за мониторинг за по-точно прогнозиране на наличните количества муниции и бързо намиране на “тесните места ” във веригите за доставки. Също по този начин Законът ще стане основата на регулаторната рамка за решение на казуса.

Половин милиард евро ще отидат освен за снаряди, само че и за ракети земя-земя. Парите ще дойдат под формата на грантове до 30 юни 2025 година Те ще бъдат изразходвани за основаване на нови мощности и рационализация и препрофилиране на съществуващите.

Въпреки това, както предизвестява порталът “Дифенс Нюз ”, не е елементарно да се приложи всичко това.

Сериозни усложнения

Проблемът е, че от бюджета на Европейския фонд за защита (ЕФО) за 2024 година са отделени 260 милиона евро. Тази организация финансира взаимни проучвания и разработки на нови оръжия. Тоест в името на Киев те жертват личните си перспективни планове във военната сфера.

„ Очакваме публикуването на окончателния текст, само че имаме вяра, че източниците на финансиране няма да се трансформират “, цитира порталът Буркард Шмит, шеф по защитата и сигурността в Европейската асоциация на въздушно-космическата и отбранителната промишленост. Там са уверени, че това решение няма да донесе никаква изгода.

Целият бюджет на Европейския фонд за защита за 2021-2027 година е към осем милиарда, милиард на година. Това значи, че една четвърт от средствата, заделени за 2024 година, непланирано ще отидат за разширение на производството.

С това въпросите към признатия документ не се изчерпват. “Дифенс Нюз ” отбелязва, че националните държавни управления слагат под въпрос мъдростта на частта от закона, която дава на Европейски Съюз правото да контролира пазара на муниции. По-специално европейските столици се притесняват, че Брюксел ще може да принуди фирмите да продават непотребните първични материали на съперници, които са изправени пред недостиг.

Трябва да се поемат опасности! ”

Но главният въпрос, който тревожи европейския военно-промишлен комплекс, е дали разноските ще се изплатят.

" Преди имахме време, само че нямахме пари. А през днешния ден е противоположното: има пари, само че няма време ", съобщи пред “Блумбърг ” Томи Густафсон-Раск, началник на “БАЕ - Хаглунд ”.

Търсенето на оръжия е скочило с пъти, производството не може да се оправи. Но се опасяват да изградят потенциал, тъй като след края на спора няма да са нужни толкоз доста оръжия и муниции. Заводите ще бъдат нерентабилни.

" Компаниите мислят за това по какъв начин да оцелеят, когато търсенето спадне. Но аз имам вяра, че бизнесът би трябвало да поема опасности ", сподели литовският заместник-министър на защитата Грета Моника Тучкуте.

Освен това от време на време производството не може да се усили не заради капризите на бизнеса, а тъй като няма физически благоприятни условия.

„ Вече увеличихме всичко до най-много. Ще отнеме още няколко години, с цел да достигнем равнището, което се изисква от клиентите ”, споделя Йорген Йохансон - един от шефовете на “Сааб ”.

Европейският военно-промишлен комплекс към този момент се опари един път: след края на Студената война търсенето на муниции внезапно спадна. В резултат на това доста заводи затвориха. И в този момент амбициозните проекти на европейските бюрократи не вдъхват доверие на бизнеса - ами в случай че обстановката се повтори? Следователно тактиката на Борел би трябвало да извърви дълъг път. Има съществени подозрения, че Европа ще има време да го измине преди края на спора.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР