Въоръжени бойци вилняха и в четвъртък през главния град в

...
Въоръжени бойци вилняха и в четвъртък през главния град в
Коментари Харесай

Боеве се водят в суданския регион Дарфур

Въоръжени бойци вилняха и в четвъртък през основния град в разрушения от войната западен район на Судан Дарфур , заяви АП.

Освен боеве се оповестява и за ограбени магазини и жилища , споделиха поданици, които разказват протичащото се като най-лошото, претърпяно от тях в Дарфур.

Насилието пристигна макар нежното тридневно помирение сред двама висши генерали на Судан, чиято битка за власт умъртви стотици.

Хаосът в град Генена в Дарфур сподели по какъв начин битката на съперничещите си генерали за надзор в столицата Хартум прераства в принуждение в други елементи на Судан.

Прекратяването на огъня докара до доста облекчение на боевете в Хартум и прилежащия град Омдурман за първи път, откогато военните и съперничещи паравоенни сили започнаха конфликт на 15 април. Боевете трансфораха жилищните квартали в бойни полета.

Относителното успокоение разреши на непознатите държавни управления да изведат с хеликоптери стотици жители, до момента в който десетки хиляди суданци напуснаха Хартум, търсейки по-безопасни зони или избягали в чужбина.
 Ново помирение в Судан
Ново помирение в Судан

Новината заяви Антъни Блинкън

Източноафриканска самодейност ще удължи примирието, което трябваше да изтече в четвъртък вечерта , с още три дни. Ръководителят на военните, военачалник Абдел Фатах Бурхан, сподели, че е приел предлагането, само че няма информация от противника му, военачалник Мохамед Хамдан Дагало, пълководец на Силите за бърза поддръжка.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, който неведнъж е разговарял и с двамата генерали и е оказал помощ за постигането на първичното помирение, в четвъртък разиска въпроса с генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в Държавния департамент.

" Работим доста тясно дружно, с цел да се оправим с рецесията в Судан, надяваме се да работим за по-трайно преустановяване на огъня, преустановяване на враждебните дейности и да помогнем за връщането на Судан назад на пътя, по който беше на цивилно ръководено държавно управление ", сподели Блинкън.

Припомняме, че редица страни,

Заплахата не идва единствено от боевете. 

в суданската столица Хартум. За това предизвести Световната здравна организация (СЗО). Причината е, че една от воюващите страни е окупирала лаборатория, в която се съхраняват патогени на морбили и холера и други рискови материали.

Боевете избухнаха сред суданските въоръжени сили и паравоенните формирования на Силите за бърза поддръжка на 15 април и досега са предизвикали гибелта на минимум 460 души, а над 4070 души са потърпевши, съгласно последните данни на СЗО.

Около 300 000 души са убити във въоръжените конфликти сред държавните сили и сепаратистките групировки от 2003 година в региона на Дарфур в западен Судан. През 2007 година бяха ситуирани сини каски.

Една от най-слабо развитите африкански страни, разкъсвана от дългогодишни кървави спорове. Судан е страната, в която се води най-продължителната революция в африканската история, почнала още през 1955-та година. В основата на спора стоят както религиозни, по този начин и междуетнически разлики.

Населяваният най-вече от християни юг се опълчва на натиска от страна на севера, в който доминира арабско и мюсюлманско население. Започва серия от конфликти сред държавни сили и партизански придвижвания, военни преврати и чести смени на държавни управления.
 Десетки починали при нахлуване в Дарфур
Десетки починали при нахлуване в Дарфур

Отново кървави конфликти в размирни територии

Най-силно обиден от военните конфликти е източният район Дарфур, където броят на бежанците надвишава 2,5 милиона. Ситуацията там е определяна като геноцид против неарабското население.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР