Външният министър на Йемен призова Европейския съюз да увеличи натиска

...
Външният министър на Йемен призова Европейския съюз да увеличи натиска
Коментари Харесай

Йемен упрекна ЕС в погрешен подход спрямо хусите

Външният министър на Йемен прикани Европейския съюз да усили натиска върху подкрепяните от Иран хуси, които нападат търговски кораби в Червено море , оповестява " Ройтерс ".

От ноември насам бунтовниците хуси, които управляват най-населените елементи на Йемен, изстреляха поредност от дронове и ракети по кораби, плаващи към и от Суецкия канал.

Те настояват, че дейностите им са в на фона на войната на Израел против бойците на " Хамас " в Газа. Атаките обаче  и провокираха ответни по цели на хусите в Йемен.

Европейският съюз има за цел да стартира своя доникъде на февруари, с цел да помогне за отбраната на корабите там.

" Само с нанасяне на удари против хусите няма да е задоволително. Нуждаем се от средносрочни и дълготрайни решения ", акцентира Ахмед Авад бин Мубарак, външен министър в основаното в Аден държавно управление на Йемен, което е подкрепяно от Саудитска Арабия.
 Мисията на Европейски Съюз в Червено море стартира на 17 февруари
Мисията на Европейски Съюз в Червено море стартира на 17 февруари

Предстои да бъде решено коя страна членка ще поеме водещата роля

" Европейски Съюз има неправилен метод. Те би трябвало да упражнят по-голям напън върху хусите, като да вземем за пример да ги дефинират за терористична формация. Техният мотив е, че в случай че подхващат това, ще се утежни филантропичната обстановка ", уточни той.

" Но този метод не проработи. Хусите към момента изнудват интернационалната общественост и филантропичната обстановка не се е подобрила ", добави министърът.

Той прикани и за повече поддръжка от страна на Европейски Съюз за построяването на йеменски институции, като служби за брегова защита и за филантропична помощ, която да се насочва през централната банка в Аден.

" Хусите в никакъв случай няма да спрат. Тяхната идеология е, че като група имат божествено право да ръководят в Йемен ", означи министърът и добави, че те са част и от районната тактика на Иран.

По негови думи неналичието на " явен път " на Запада за преустановяване на спора в Газа и обезпечаване на правдивост за палестинците укрепва " всички екстремистки групировки в нашия район ".
 Хусите заплашиха с удари по американски и английски бойни кораби
Хусите заплашиха с удари по американски и английски бойни кораби

Те са изстреляли ракета по американски боен транспортен съд в Червено море
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР