Външният министър на Япония Таро Коно привика посланика на Южна

...
Външният министър на Япония Таро Коно привика посланика на Южна
Коментари Харесай

Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация

Външният министър на Япония Таро Коно привика посланика на Южна Корея, с цел да му връчи протестна нота, оповестява " Спутник ". Причината е отводът на Сеул да се включи в интернационален арбитраж за решение на разногласието за обезщетения на корейци, правили насилствен труд под японска окупация през Втората международна война.

По думи на Коно решението на Южна Корея е " доста тъпо ".

Проблематично е, че Сеул остава безразличен към сходно нарушаване на интернационалното право, съобщи японският министър.

Според Коно това, което сега прави държавното управление на Южна Корея, е да " подкопава интернационалния ред, открит след Втората международна война ".

От своя страна южнокорейският посланик разкритикува скорошните рестрикции върху износа, наложени от Токио, акцентирайки, че " едностранните ограничения от страна на Япония са в ущърб на хора и компании и от двете страни ".

Вчера изтече крайният период, в който Сеул трябваше да отговори на Токио дали ще се включи в интернационалния арбитраж.

Южна Корея обаче отклони предлагането с претекста, че разногласието би трябвало да се позволи по пътя на дипломатическия разговор, а не посредством сходен механизъм.

Спорът стартира, откакто през 2018 година Върховният съд на Южна Корея постанови, че японските компании би трябвало да заплатят компенсации на жертвите на насилствен труд. Токио изрично се опълчи на решението с претекста, че въпросът е бил позволен още през 1965 година с подписването на контракт за определяне на дипломатически връзки.

В началото на юли тази година Япония ограничи износа си към Южна Корея. Освен това обмисля и концепцията да я изключи от листата си със страни, които употребяват преференции при комерсиалните връзки. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР