Външният министър на Северна Македония Буяр Османи заяви в София,

...
Външният министър на Северна Македония Буяр Османи заяви в София,
Коментари Харесай

Османи: Има негативна атмосфера между България и Северна Македония, трябва да я премахнем

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи съобщи в София, че ще предложи Венецианската комисия да даде оценка на Закона за сдруженията и фондациите в страната му. По силата на този закон имената на българските културни центрове в Битоля и в Охрид - " Иван Михайлов " и " Цар Борис Трети ", би трябвало да бъдат изменени в период до три месеца.  

Има отрицателна атмосфера сред България и Северна Македония и би трябвало да я премахнем, съобщи пред Буяр Османи външният министър Николай Милков. От своя страна македонският първи посланик съобщи, че ще предложи Венецианската комисия да даде оценка на Закона за сдруженията и фондациите в Северна Македония, по силата на който двата български културни центъра " Иван Михайлов " в Битоля и " Цар Борис Трети " в Охрид имат три месеца да сменят имената си. 

Това е първото посещаване на Буяр Османи в България и първите му диалози в София, откогато Николай Милков е външен министър. Веднага след диалозите Милков съобщи:

" Парадоксът това да имаме една визия за развиването на на нашите двустранни връзки, да имаме и механизъм за тяхното решение, който се дефинира от подписаните двустранни документи и в това време е налице една атмосфера, която не е положителна в развиването на нашите връзки

Николай Милков и Буяр Османи са разискали и въпросите с културните клубове, както и вписването на българите в конституцията на югозападната ни съседка. Приетите промени в Закона за сдруженията и фондациите в Северна Македония провокираха остра реакция на външното ни министерство поради дискриминационно ограничаване на правото на сдружаване на българите там. В София Османи увери, че Законът ще бъде даден за оценка на Венецианската комисия за дискриминационни текстове.

" Институциите, министерствата на външните работи би трябвало да водят работата по съдействието, по билатералните връзки ", сподели македонският министър на външните работи.

Преди срещата македонският външен министър разгласи, че ще сложи въпроса за разкриване на формален македонски културен център в Благоевград, само че след диалозите през днешния ден и двамата министри отхвърлиха да разясняват дали тематиката е обсъждана. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР