Външният министър на Русия Сергей Лавров и част от делегацията,

...
Външният министър на Русия Сергей Лавров и част от делегацията,
Коментари Харесай

Лавров получи американска виза за участие в Общото събрание на ООН

Външният министър на Русия Сергей Лавров и част от делегацията, която би трябвало да го съпровожда на съвещанието на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, са получили американски визи, оповестиха от съветското външно министерство, представени от " Интерфакс "

Москва чака " издаване на визи и на други членове на делегацията, както и бързо разрешаване на логистичните проблеми, поради противозаконните санкционни ограничавания от страна на Съединени американски щати, блокиращи логистиката на идването на съветски представители за присъединяване в Общото заседание на Организация на обединените нации ", добави представителят на министерството.

Откриването на 77-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации е планувано за през днешния ден, 13 септември. От 20 до 26 септември в Организация на обединените нации ще се организира седмицата на високо ниво с присъединяване на водачи и ръководители на външнополитически ведомства на страните членки на организацията.

От август съветските дипломати нееднократно са отбелязвали, че молбите за визи за съветската делегация са изпратени от дълго време в американското посолство в Москва, само че такива не бяха издадени на Лавров и съпътстващата го делегация. На 10 септември Лавров сподели пред кореспонденти, че е помолил сътрудниците си да не припомнят на американската страна за задължението за издаване на виза на съветската делегация.

Сутринта на 13 септември правният консултант на съветската непрекъсната задача в Организация на обединените нации Сергей Леонидченко съобщи, че съветският външен министър, членовете на съветската делегация и публицисти към момента не са получили американски визи за присъединяване в 77-ата сесия на Общо заседание на Организация на обединените нации. Той назова обстановката " невиждана ".

" Съединени американски щати нарушават отговорностите си. Те са длъжни да издават визи на всички, които пътуват до Общото заседание. Министерството на външните работи подхваща избрани стъпки, с цел да потърси отговорност от уредниците, страната, която дава територията си ", съобщи по-късно представителят на съветския президент Дмитрий Песков малко по-късно на брифинг, само че изрази вяра, че визи въпреки всичко ще бъдат издадени.

САЩ от дълго време не позволяват на съветски дипломати от Организация на обединените нации и гостуващи съветски делегации да пътуват на повече от 40 км от Ню Йорк без предварителното утвърждение на Вашингтон.

През февруари Вашингтон наложи наказания на Сергей Лавров, обвинявайки го, че е " директно виновен за непровокираното и нелегално по-нататъшно навлизане на Русия в Украйна ". Санкциите замразяват всички активи, които Лавров може да има в Съединени американски щати и като цяло не разрешават на американски жители да работят с него.

Съгласно " съглашението за централата " на Организация на обединените нации от 1947 година Съединени американски щати нормално са длъжни да разрешат достъп до Организация на обединените нации на задгранични дипломати. Вашингтон обаче твърди, че може да откаже визи по аргументи, свързани със " сигурността, тероризма и външната политика ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР