Външният министър на Полша Збигнев Рау подписа дипломатическа нота до

...
Външният министър на Полша Збигнев Рау подписа дипломатическа нота до
Коментари Харесай

Полша не се отказва да иска репарации от Германия за ВСВ

Външният министър на Полша Збигнев Рау подписа дипломатическа нота до Германия по отношение на репарациите за Втората международна война , оповестява " Ройтерс ".

По този метод той

Нотата показва мнението на полския министър на външните работи, че страните би трябвало да подхващат незабавни стъпки за трайното и дейно споразумяване на въпроса за последствията от експанзията и немската окупация , съобщи Рау на конференция.

Говорителят на външното министерство заяви, че Рау ще повдигне въпроса пред немския си сътрудник Аналена Бербок по време на визитата ѝ във Варшава на следващия ден.

По време на войната умират към шест милиона поляци, в това число три милиона полски евреи , а при въстанието през 1944 година, което взима към 200 000 цивилни жертви, Варшава е съпоставена със земята.
 Германия отряза Полша за репарации поради ВСВ
Германия отряза Полша за репарации поради ВСВ

Въпросът е завършен, акцентират от немското Министерство на външните работи

През 1953 година тогавашните комунистически управници на страната се отхвърлят от всевъзможни искания за репарации под натиска на Съветския съюз, чието предпочитание е да освободи от всевъзможни отговорности Източна Германия, която също е руски спътник.

Управляващите в Полша националисти от партия " Право и правдивост " обаче са на мнение, че това съглашение е незначително, защото тогава Варшава не е била в положение да контракти заслужено обезщетение. От идването си на власт през 2015 година ПиС трансформира пропагандирането на ролята на Полша на жертва на Втората международна война в един от главните стълбове на политиката си за привличане на националистически настроени гласоподаватели.

Войнствените позиции във връзка с Германия, постоянно употребявани от партията, с цел да активизира гласоподавателите си, обтегнаха връзките с Берлин.

В началото на септември Варшава оцени своите загуби от ВСВ, породени от Германия, на 6,2 трилиона злоти (1,3 трлн. долара) и съобщи, че

Германия обаче съобщи, че.
 Полша желае репарации от Германия за вреди за $1,3 трлн. през ВСВ
Полша желае репарации от Германия за вреди за $1,3 трлн. през ВСВ

1 септември бележи началото на войната през 1939 година

Съгласно изследване, извършено предходната година, 64% от запитаните поляци поддържат настояването на репарации от Берлин за нанесените на Полша вреди.

От своя страна немското държавно управление се опълчва на всички претенции за спомагателни репарации, като упорства, че съглашението " Две плюс четири " от 1990 година, известно още като Договор за дефинитивно споразумяване на въпроса с Германия, е завършило въпроса.

Въпросното съглашение, контрактувано от някогашната Западна Германия и някогашната Източна Германия, дружно с Англия, Франция, Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати, проправя пътя за обединяването на Германия и удостоверява границите ѝ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР