Външният министър на Израел Яир Лапид пристигна в Обединените арабски

...
Външният министър на Израел Яир Лапид пристигна в Обединените арабски
Коментари Харесай

Израел откри първото си посолство в Абу Даби

Външният министър на Израел Яир Лапид дойде в Обединените арабски емирства за първото публично посещаване на израелски външен министър в близкоизточното кралство, съобщи ``Дойче Веле``.

Въпреки че израелски министри към този момент са посещавали ОАЕ, Лапид е първият, който пътува до там с публична задача. Пътуването дава късмет на държавното управление, ръководено от новия министър председател Нафтали Бенет, да сътвори дипломатически контакти в района.

В началото на двудневното си посещаване в ОАЕ Лапид откри посолството на Израел в Абу Даби. " Израел желае мир със съседите си. С всичките си съседи. Ние не отиваме на никое място. Близкият изток е нашият дом. Ние сме тук, с цел да останем. Призоваваме всички страни от района да го признаят. И да дойдат да беседват с нас ", сподели Лапид по време на церемонията. В сряда външният министър ще открие консулството на Израел в Дубай.

По време на пътуването външният министър ще подпише и съглашение за икономическо съдействие с богатата на нефт страна от Персийския залив. Той ще организира и диалози с висши чиновници на ОАЕ, в това число външния министър шейх Абдула бин Зайед Ал Нахаян, и ще участва на комерсиално ревю, в което вземат участие израелски софтуерни компании.

След като Лапид отпътува за Абу Даби, представителят на израелското външно министерство Лиор Хаят съобщи пред кореспонденти, че темповете на двустранно съдействие сред двете страни са " невиждани ". " Имаше години на напрегнати връзки сред Израел и ОАЕ и в този момент се радваме на плодовете на мира, който изградихме през последните десетилетия ", сподели Хаят.

Израел и ОАЕ започнаха да възстановяват връзките си предходната година като част от ``Авраамовите споразумения`` с посредничеството на тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Бахрейн, Мароко и Судан също възстановиха връзките с Израел според споразуменията.

След това Израел подписа редица стопански покупко-продажби с ОАЕ, вариращи от туризъм до авиация и финансови услуги. Очаква се търговията сред двете страни да надвиши 354 милиона $, по данни на израелското външно министерство.

ОАЕ публично отвориха посолството си в Тел Авив, краткотрайно ситуирано във фондовата борса на града, по-рано този месец.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР