Израел отваря ново посолство в Бахрейн, съгласява се да засили търговските отношения

...
Външният министър на Израел се споразумя с бахрейнския си колега
Коментари Харесай

Външният министър на Израел се споразумя с бахрейнския си колега да засили търговските отношения по време на първото си посещение в една от двете арабски държави от Персийския залив за установяване на връзки с Израел.

„Външният министър и аз се съгласихме, че трябва да работим заедно за увеличаване на броя на директните полети, туризма, обема на търговията, инвестициите“, каза Ели Коен по време на церемония по откриването на новото посолство на Израел в Бахрейн в понеделник.

Посолството в столицата Манама ще замени първото посолство, което Израел отвори през 2021 г., година след установяването на дипломатически отношения с Бахрейн като част от постигнатото с посредничеството на Съединените щати Споразумения на Ейбрахам.

Съгласно споразуменията Израел също установи връзки с Обединените арабски емирства и Мароко.

На церемонията в понеделник присъства външният министър на Бахрейн Абдулатиф ал-Заяни, който каза, че „новото посолство поема централна роля“ в нарастващото сътрудничество между двете страни.

Заяни каза, че разговорите му с Коен в понеделник са довели до споразумение за напредък на „отношенията в най-широк кръг от области, включително икономика, инвестиции, търговия и други области“.

Коен пристигна в Бахрейн в неделя, придружен от бизнес делегация от повече от 30 компании, работещи в областта на високите технологии, логистиката и недвижимите имоти.


По-рано в понеделник той се срещна с престолонаследника принц Салман бин Хамад Ал Халифа и обсъди „важността на напредването на споразумение за свободна търговия и проекти за свързване на младежите в Израел и Бахрейн“, Коен публикува в X, бивш Twitter.

„Очакваме с нетърпение да разширим кръга на мир и нормализиране към други държави в района“, каза той.

Въпреки че сега имат стабилни връзки с Израел, Бахрейн и ОАЕ се присъединиха към други арабски държави от Персийския залив в издаването на поредица от осъждания срещу него тази година.

Набезите в джамията Ал-Акса в окупирания Източен Йерусалим и бежанския лагер в Дженин на окупирания Западен бряг бяха сред израелските ходове, които предизвикаха критики от Персийския залив.

Пътуването на Коен обаче съвпада с нарастващите спекулации за предстоящо споразумение за нормализиране между Израел и Саудитска Арабия, която не е страна по Споразуменията на Абрахам.

Рияд и Вашингтон са провели разговори относно саудитските условия за напредък по нормализирането на отношенията с Израел, според хора, информирани за срещите.

„Има още арабски и мюсюлмански страни, които проявиха интерес да направят крачка напред в присъединяването си към мирния кръг“, каза Коен на пресконференция в Манама, без да ги назовава.

Коен беше в центъра на полемиката в края на август, след като разкри, че се е срещнал тайно с либийския си колега в Рим, за да обсъдят нормализацията.

Разкритието доведе до протести в Либия, където про-палестинските настроения са силни, уволнението на либийския външен министър Найла ал Мангуш и порицание за Коен от Израел, където той беше атакуван от опозицията за разкриване на подробности на такава чувствителна среща.


Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР