Външните министри от ЕС с прекратиха наказателната процедура за свръхдефицит

...
Външните министри от ЕС с прекратиха наказателната процедура за свръхдефицит
Коментари Харесай

ЕС извади Гърция от листата на лошите платци


Външните министри от Европейски Съюз с прекратиха наказателната процедура за свръхдефицит против Гърция. Това беше сторено по предложение на Европейската комисия, която счита, че Атина е направила „ доста изпитание “ да консолидира обществените си финанси и да извърши избавителната си стратегия.

Еврокомисарят за еврото и финансите Пиер Московиси разчете акта като „ самопризнание за гигантските старания и жертвите, направени от гръцкия народ за възобновяване на стабилността на обществените финанси “.

Процедурата за свръхдефицит отпада, откакто от минус 15,1% през 2009 година бюджетният баланс на Гърция е излязъл на плюс с 0,7 на 100 през 2016 година Така, официално страната слиза под прага за допустимия до 3 % недостиг по бюджета. Въпреки това съотношението на държавния дълг към Брутният вътрешен продукт остава 179%.
Европейската комисия се базира и на пролетната си икономическа прогноза, съгласно която Атина ще успее да задържи това достижение през идващите 18 месеца макар упования дребен недостиг през тази финансова година.

" След многогодишни тежки компликации гръцките финанси са към този момент в доста по-добра форма “, съобщи естонският финансов министър Томас Тьонисте, чиято страна сега ръководи Европейски Съюз.

Според него следващата година, когато завърши избавителната стратегия на Гърция, тя ще може да се върне на международните финансови пазари.

Подобен оптимизъм се споделя и от шефа на Европейския избавителен механизъм, който заплаща на Гърция по избавителната ѝ стратегия, Клаус Реглинг. Той съобщи през юли, че чака Атина да завърши сполучливо програмата си и да излезе от нея идващото лято.

Така в черния лист на Европейски Съюз от страни с небалансирани бюджети останаха единствено Франция, Испания и Англия.

Гърция ще бъде преместена измежду групата страни, чиито бюджети Еврокомисията следи детайлно. Сред тях е и България. Процедурата за свръхдефицит против България беше закрита през 2015 година, само че Европейски Съюз продължава да мониторира от близко бюджета поради несъразмерни несъответствия, главно вследствие на задлъжнялостта на компаниите.
 

dnes.bg
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР