Вандалщина в църковен храм в берковското село Лесковец. Замесени са

...
Вандалщина в църковен храм в берковското село Лесковец. Замесени са
Коментари Харесай

Вандали разбиха храм край Берковица

Вандалщина в църковен храм в берковското село Лесковец. Замесени са седем индивида, които са разрушили част от каменната настилка на пода и стъпалата. Под олтара пък са направени ровове.

Шестима от тях са арестувани – те са от Берковица и Вършец. Другият е от прилежащото село Боровци – той е престъпно проявен и осъждан. Един от тях е съумял да напусне страната директно след вандализма. Не е ясно с какво е напуснал България.

 Вандали изпочупиха стъклено пано край Голямата базилика в Пловдив България 2 мин. Вандали изпочупиха стъклено пано край Голямата базилика в Пловдив  Поголовна сеч на цъфнали дръвчета в Ловешко – ще бъдат ли осъдени вандалите? България 2 мин. Поголовна сеч на цъфнали дръвчета в Ловешко – ще бъдат ли осъдени вандалите?  Разбиха вратата на монумента „ Бузлуджа “: Кой дава отговор за защитата и арестуван ли е нападателят? Тази сутрин 3 мин. Разбиха вратата на монумента „ Бузлуджа “: Кой дава отговор за защитата и арестуван ли е нападателят?  По време на молитва: Вандали разлепиха некролог с лика на Хитлер върху синагогата в София Тази сутрин 2 мин. По време на молитва: Вандали разлепиха некролог с лика на Хитлер върху синагогата в София  Вандали изпочупиха стъклено пано край Голямата базилика в Пловдив България 2 мин. Вандали изпочупиха стъклено пано край Голямата базилика в Пловдив  Поголовна сеч на цъфнали дръвчета в Ловешко – ще бъдат ли осъдени вандалите? България 2 мин. Поголовна сеч на цъфнали дръвчета в Ловешко – ще бъдат ли осъдени вандалите?  Разбиха вратата на монумента „ Бузлуджа “: Кой дава отговор за защитата и арестуван ли е нападателят? Тази сутрин 3 мин. Разбиха вратата на монумента „ Бузлуджа “: Кой дава отговор за защитата и арестуван ли е нападателят?  По време на молитва: Вандали разлепиха некролог с лика на Хитлер върху синагогата в София Тази сутрин 2 мин. По време на молитва: Вандали разлепиха некролог с лика на Хитлер върху синагогата в София

Снимка: bTV

Какво са търсили причинителите и дали са го намерили?

Извършителите най-вероятно са търсили старинни монети и предмети. По думите на кметския наместник Лиляна Иванова от църквата всичко е изнесено.

„ Някои неща са откраднати. Това не е първо посягане. Преди време даже се водиха каузи. Ние няма да се откажем. Ще желаеме дарения и ще създадем всичко допустимо да си оправим храма “, сподели през сълзи тя.

Снимка: bTV

Отец Тодор сподели, че по негово мнение причинителите не са разкрили нищо.

„ В храмовете се съдържат по-скоро свещени за нас неща. Това е Божият дом. Имаме кръстове, съдове за свещена вода. Преди известно време падна покрива на храма. Имаше заповед от тогавашната кметица на Берковица Димитранка Каменова. Тогава се откриха средства за изработката на покрива “, добави той.

Най-възрастният гражданин на селото Йорданка Трендафилова сподели, че даже не помни от кой момент църквата не работи.

„ Аз съм кръстена в тази черква, венчавана съм. Сега на никое място не можем да запалителен свещ “, добави още старата жена.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР