Вандали са поругали чужд паметник във Варна, видя ексклузивно Varna24.bg.Неизвестните

...
Вандали са поругали чужд паметник във Варна, видя ексклузивно Varna24.bg.Неизвестните
Коментари Харесай

Срам и позор! Изцапаха чужд паметник във Варна

Вандали са поругали непознат монумент във Варна, видя извънредно Varna24.bg .

Неизвестните лица са залепили някакъв плакат върху него. Добре, че съзнателни жители са го махнали, само че не са го почистили изцяло. Дано не става въпрос за залепен избирателен афиш.

Поруганият монумент е на починалите през 1854 година британски бойци. Той се намира на ъгъла на бул. “Княз Борис І " и ул. “Найден Геров ", в градинката до Професионалната гимназия по туризъм " Асен Златаров ".

Представлява боен надгробен монумент, подложен на мястото, където по време на Кримската война през 1854 година били заровени близо 700 британски бойци. Погребаните бойци не са взели участие във войната. Те умряли от холера във Варна малко след нейното начало на 4 октомври 1853 година, когато Османската империя оповестила публично война на Русия и дружно със съдружниците – Англия и Франция, трансформирали Варна в транспортен и продоволствен пункт, в основна база за деяние против Кримския полуостров и съветската морска цитадела Севастопол.

Историята сочи, че на 15 септември 1998 година Майкъл Тейтън – заместник-посланик на Англия в България, показал на кмета на Варна предложение на своето държавно управление за слагане на незабравим знак на това място. След като експерти от Музея на Възраждането прецизирали по остарели карти мястото на старите британски гробища, предлагането било признато от кмета, по-късно разисквано и утвърдено на постоянна сесия на Общинския съвет Варна.

В началото на ноември 1998 година във Варна пристигнала работна група по отношение на визитата на британския престолонаследник принц Чарлз, в състава на групата влизал и персоналният проектант на престолонаследника. Проектът на паметника, квалифициран от експертите от дирекция “Култура " при Община Варна, бил разискван по време на особено планувани съвещания с придворния проектант, който огледал и разнообразни образци на във времето сред 1920 година и 1941 година теренът на гробищата бил обработен, цивилизован и терасиран на три равнища. Тук се правили погребения на британски жители и на варненци протестанти и постоянно се отслужвал заупокой при паметника на британските бойци. През 1945 година паметникът бил демонтиран, а гробището – закрито. Най-високо, заради неговата спокойна суровост, архитектът оценил сивия неполиран мрамор от Сандански. Изпълнението на паметника било предоставено на варненския ваятел Радослав Радев.

По поръчка и със средства на британското посолство, общината оборудвала мястото с необятни алеи, застлани с плочи, градините били насадени с райграс и цветя, на северната страна насадили един ред кипариси. Паметникът бил инсталиран на 4 ноември 1998 година Той съставлява пирамидална комбинация със въздържан контур, присъщ за военните монументи. Разчленен е хоризонтално на пояси, формиращи основа, база и обелиск. На лицевата страна на паметника е издълбан надпис на български и на британски език: “В памет на английските военнослужащи, които умряха от холера във Варна през 1854 година, на път за Крим ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР