Валя Ахчиева спечели и делото с Веселин Марешки на първа

...
Валя Ахчиева спечели и делото с Веселин Марешки на първа
Коментари Харесай

Ахчиева спечели и делото с Марешки

Валя Ахчиева завоюва и делото с Веселин Марешки на първа инстанция, оповестява Afera.bg.

Софийският областен съд отхвърли исковете на ищците по делото – Веселин Марешки, Веска Марешка и фамилните им компании Фармнет и Варнафарма. Те заведоха каузи за претърпени имуществени вреди за общо 20 000 лева против Ахчиева.

В седем издания на предаването Открито през 2017 година и 2018 година водещата разкри паралелния експорт на скъпоструващи медикаменти, реимбурсирани от НЗОК, които липсват в аптеките в България, лишавайки пациентите от лекуване. В хода на делото бяха изгледани в правосъдна зала съответните 7 излъчвания Открито, в които се наблюдава и схемата на така наречен „ контрабандна Хумира “.

„ Критиката против дейности и думи на политици може да бъде в доста по-широки граници, тъй като те за разлика от частните лица, умишлено избират да са обществени фигури, които са изложени на показ пред публицистите и обществото.

Настоящият съд намира, че от събраните и разисквани доказателства по делото се откри, че тематиката на журналистическото следствие, осъществено от ответника Ахчиева осъществено посредством процесните излъчвания е представлявала такава от публичен интерес”, написа арбитър Стою Згуров в своето решение.

Съдът смята, че Валя Ахчиева не следва да носи отговорност за своите оценъчни съждения в 7-те излъчвания Открито по Българска национална телевизия, тъй като, те съставляват част от упражненото право на независимост на словото, позволена рецензия по отношение на обществена фигура, каквато е ищецът Веселин Марешки и обвързваните с него компании. Оценъчните съждения на Ахчиева са основани на точна и тествана информация, касаеща въпрос от извънреден публичен интерес.

Съдът намира, че „ процесните дейности на ответника Ахчиева, в качеството и на създател на предаването Открито, излъчено по Българска национална телевизия не са противоправни, заради което, тя не следва да дава отговор за вероятно претърпени имуществени или неимуществени вреди от ищците. “

В производството по делото не се е открило, че ищците Веселин Марешки и Веска Марешка са претърпели стрес, душевен дискомфорт и безпокойствие, в резултат на процесните излъчвания, а единствено че ищецът Марешки е изпитвал известно стеснение от това да му бъдат задавани едни и същи въпроси. А ищцата Веска Марешка спряла да пее песни и прекратила кариерата си на фолклорна певица и спряла да посещава град Троян.

Това съгласно Съда, съставлява още едно съображение да отхвърли предявените от ищците Веска Марешка и Веселин Марешки искове против журналиста Валя Ахчиева.

Страните могат да апелират решението на Софийския областен съд в 14-дневен период.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР