Вълната от положителни вибрации след освобождението от португалското иго и

...
Вълната от положителни вибрации след освобождението от португалското иго и
Коментари Харесай

„Уембли” осигури доказателство за качествата на Сулшер

Вълната от позитивни трептения след освобождението от португалското робство и поредицата слаби противници – това се предполагаше да поддържа отличния старт на Уле Гюнар Сулшер като управител на Манчестър Юнайтед. Неговата мощ бе това, че е анти-Моуриньо – индивидът, който докара назад простичкото развлечение от играта и оттова и блясъка в играта на „ алените дяволи”. Няма по какъв начин, неизбежно още първият сериозен съперник щеше да го разкрие.

Та какво се допуска да мислим в този момент след този мач, който удължи безгрешната му серия на шест победи от шест мача във всички надпревари – най-хубавия старт на водач от пейката в цялата история на Юнайтед? Какво се допуска да извадим като извод от тази победа посред дома на тим, считан от мнозина за кандидат за купата в Премиър Лийг, и против управител, който сума ти народ упорства, че би трябвало да стане кралят на „ Олд Трафърд” от идния сезон? Какво се допуска да мислим при загатна за това по какъв начин Тотнъм надигра по този начин категорично по-рано през сезона „ алените дяволи” и техния тогавашен управител, преди време неоспорим стратег №1 във футбола?



Това бе страна на Сулшер, която досега не бяхме виждали и не познавахме: остроумен, рационален, прозорлив и при все че не и отрицателно подхождащ. Да, бе му нужно извънредно показване от вратаря на отбора му Давид де Хеа, но в това няма нищо срамно в подобен мач, против подобен противник и на такава сцена. Испанецът направи 11 спасявания (най-многото му в лигата в дуел без позволен гол) през второто полувреме против лудо гонещия поврат Тотнъм, само че всички от него до нападателите се показаха отлично и си заслужиха похвали. Манчестърци се потрудиха крепко, защитаваха се самоуверено и сграбчиха шанса си да вземат и трите точки с ловко планувана и осъществена контраофанзива от Джеси Лингард, Пол Погба и Маркъс Рашфорд.

Мнозинството хора биха споделили, и с право, че сега Тотнъм е по-добрият тим от Юнайтед, така че тази победа може да се написа и като тактически успех на сметката на Сулшер плюс повеждане 1:0 в директния му спор с Маурисио Почетино. И двамата мениджъри след мача отхвърлиха това да е обществено прослушване за овакантения от Жозе Моуриньо пост, само че в случай че резултати като този не са от голяма важност за управлението на клуба от Манчестър, тогава кое е? Норвежецът в действителност няма по какъв начин да се оправи по-добре от стореното в началния си интервал на работа и в случай че мачът в неделя бе първият му огромен тест, съгласно резултата го е изкарал с Отличен (6).



Носи се и мълвата, че играчите на Юнайтед доста държат Сулшер да получи поста за непрекъснато, а в случай че това е истина, те вършат всичко нужно това да се случи. При приключването на секундите най-после на дуела на „ Уембли” непрекъснато се виждаха червени фланелки, летящи във всички направления за шпагати и блокиране на удари, а в най-краен случай Де Хеа се намесваше и напълно отчайваше домакините.

Играчите на Тотнъм също помогнаха на испанеца с недотам точните си завършващи удари, което може да се дължи и на напрежението от мисълта, че поредна офанзива на купата се изплъзва през пръстите им. Нещата напълно се утежняват от идното тръгване на Хюн-Мин Сон с националния тим на Южна Корея за Купата на Азия и от травмите на Муса Сисоко и, най-много, Хари Кейн. Без Сон и Кейн сезонът на „ шпорите” може внезапно да се срине, както би се сринал евентуално и този на „ алените дяволи”, в случай че им се случи да останат без Де Хеа.



„ Разрешено е да имаш добър вратар”, отсече Сулшер след мача и е изцяло прав. Юрген Клоп потегли на задача да откри сигурен пазач на Ливърпул след финала на Шампионската лига и счупи върха на поста, както преди този момент стори и Джосеп Гуардиола след първия си сезон в Манчестър Сити и както направи след Клоп и Челси с Кепа след изпускането на Тибо Куртоа. Да не забравяме обаче, че и Моуриньо имаше подобен вратар в Манчестър, но най-после на стадия си в клуба не вадеше резултати като тези на Сулшер в този момент. Де Хеа обаче просто показа завършека на цялостната предварителна работа на норвежеца и играчите му. Победата не бе плод на шанс. Бе плод на проект.

В цялото време на подготовка за конфликта на „ Уембли” било отработвано потреблението на високата позиция на бека от отсрещната страна на разиграването на топката от Тотнъм, разкри Погба след това. В тренировките се повтаряли до автоматизъм бяговете на фланговия нападател в опразнената зона на другото крило и мигновен извеждащ пас към него, при положение на лишаване на топката. Точно по този начин се получи и победният гол, не поради шанс. И до тази 44-та минута гостите имаха по-добрите положения – пропуски на Лингард, Рашфорд и Антони Марсиал против единствено един на Хари Уинкс за „ шпорите”.



Така Тотнъм към този момент има загуби против Ливърпул, Манчестър Сити, Юнайтед и Уулвърхамптън вкъщи си и от Арсенал и Уотфорд на открито. Това са четири от огромните шест тима и над половината отбори в Топ 11. В никой сезон това не е шампионска форма, а може даже да не е и задоволителна за Топ 4, в случай че травмите продължат да се натрупат.

При към този момент единствено 7-те точки разлика сред тях и разликата в посоката им, Почетино ще има надалеч повече паники от това дали Сулшер ще го измести от водещата позиция на претендентите за управител на „ Олд Трафърд” идния сезон.

Мартин Самюъл, „ Дейли Мейл”
Премиър лийг 22 кръг, неделя 13 януари  Тотнъм 0:1краен резулат  Манчестър Юнайтед
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР