Вълната на съкращения в Big Tech повлече и Amazon -

...
Вълната на съкращения в Big Tech повлече и Amazon -
Коментари Харесай

Amazon съкращава 10 000 работници, докато Безос гради нов имидж на дарител

Вълната на съкращения в Big Tech повлече и Amazon - компанията на Джеф Безос възнамерява да редуцира към 10 000 работни места в околните дни съгласно данни на New York Times.

Това е най-голямото всеобщо уволняване на служащи в историята на електронния колос и е по брой на засегнатите хора.

Очаква се да засегне главно отделите, които се занимават с разработките на гласовия помощник Alexa, отдела за търговия на дребно и " Човешки запаси ".
Amazon обезпечава работа на повече от 1.5 млн. души по целия свят, като множеството от тях са складови служащи и шофьори-доставчици.Съкращението е към 3% от общата работна ръка на компанията, само че е част от доста по-голяма наклонност за понижаване на личен състав, засегнала към този момент над 32 000 служащи в софтуерния бранш.Amazon стана първата компания в света, която загуби 1 трилион $ от пазарната си капитализация през 2022 година, освен това единствено за едно тримесечие - от 1.882 трилиона $ към юни слезе до 878 милиарда $ в доклада си на 10 ноември.
Новината за готвените съкращения пристигна няколко часа откакто Джеф Безос разгласи обществено, че.

Безос даде първото изявление в компанията на брачната половинка си Лорън Санчез за CNN, без да разяснява по-ясно по какъв начин ще реализира желанията си и в какъв времеви небосвод.
По-рано той подари 100 млн. $ на като част от премия за дългогодишната ѝ благотворителна активност в поддръжка на небогати фамилии.
Досега той неведнъж беше подложен на критика за това, че отхвърля да се ангажира с благотворителни дела, до момента в който натрупва голямо персонално положение, а чиновниците в складовите бази на Amazon търпят съществено претоварване, ниско възнаграждение и високо равнище на трудовите злополуки.
Поредният митинг на негови служащи с искане за възстановяване на заплащането беше проведен единствено преди няколко седмици в щата Ню Йорк.
На този декор Джеф Безос влага милиарди от личните си пари в плана Blue Origin, който трябваше да създаде по-евтин модел за превозване на хора, спътници и друга техника в Космоса.

SpaceX на Илон Мъск обаче изпреварва Безос както по брой на изпълнените задачи, по този начин и в съдействието с NASA, които избраха да им поверят контракт за 2.9 милиарда $ за изпращането на хора на Луната.

Съкращенията в някои от най-големите софтуерни компании дотук:
Meta - 11 000 служителиAmazon - 10 000 служителиTwitter - 3700 служителиSeagate (компания за предпазване на огромни бази данни) - 3000Intel - 1000Stripe (електронни разплащания) - 1000Lyft (споделени пътувания) - към 700Apple и Qualcomm - прекъсване на съвсем всички нови назначения

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР