Вълна от експулсиране на руски дипломати се отприщи в Европа

...
Вълна от експулсиране на руски дипломати се отприщи в Европа
Коментари Харесай

Европейските страни масово експулсират руски дипломати

Вълна от експулсиране на съветски дипломати се отприщи в Европа през днешния ден в израз на отвращение след съобщенията за открити всеобщи гробове на цивилни, убити в украинския град Буча

След като през вчерашния ден Франция и Германия оповестиха, че ще изгонят десетки съветски дипломати, през днешния ден към тях се причислиха още Дания, Италия, Швеция, Естония, Латвия, Испания, Словения редица други.

Дания разгласи, че ще изгони 15 съветски дипломати, а датския външен министър Йепе Кофод изясни на конференция, че " това е още един образец за бруталността, жестокостта и военните закононарушения, които наподобява са били осъществени в Буча ". Датското външно министерство обаче сподели, че не желае да къса дипломатически връзки с Москва и че съветският дипломат и останалите чиновници в посолството няма да бъдат експулсирани. 

Словения заяви за изпъждане на 33-ма съветски дипломати. Латвия разгласи експулсиране на 13 съветски дипломати и закриване на съветските генерални консулства в Даугавпилс и Лиепая. Естония също закрива две съветски консулства на своя територия и счита да експулсира 14 съветски дипломати.

Властите в Италия имат намерение да разгласят експулсирането на няколко десетки съветски дипломати, съобщи италианският вестник " Кориере де ла Сера ", базирайки се на свои източници. Според вестника, описът на съветските дипломати, които ще бъдат експулсирани, е бил направен предходния ден, а решението е било взето по време на контактите на италианското външно министерство и управлението на италианския министерски съвет с Берлин и Париж.

" Италианският министър председател Марио Драги го е разискал със секретаря на Министерския съвет Франко Габриели, който дава отговор за въпросите на държавната сигурност в републиката. Всички дипломати на Москва, които работят в Италия и ще бъдат експулсирани, ще бъдат оповестени за личност нон грата ", написа вестникът и твърди, че италианските управляващи считат, че тези дипломати са свързани с съветските специфични служби. 

Швеция пък ще експулсира трима съветски дипломати, чиито дейности не подхождат с интернационалните правила на Виенската спогодба. Това разгласи шведската външна министърка Ан Линде и добави, че Швеция поддържа налагането на пети пакет наказания на Европейски Съюз против Русия. 

" Посланикът на Русия в Стокхолм бе извикан през днешния ден във външното министерство, с цел да му бъде изразено внезапното неодобрение на Швеция и Европейския съюз ", сподели Линде. Тя не изключи, че в бъдеще за личност нон грата ще бъдат оповестени още чиновници на съветското посолство. 

Около 25 съветски дипломати и чиновници на съветското посолство в Мадрид ще изгони Испания , заяви външният министър Хосе-Мануел Албарес. 

А висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че афишира за личност нон грата няколко дипломати от Постоянното посланичество на Русия към европейските институции . По думите му, изгонените съветски представители са били заети с действия, които не подхождат на професионалния им статус. Предвижда се през днешния ден съветският непрекъснат представител в Европейски Съюз да бъде привикан за повторно от началото на войната в Украйна, с цел да бъде осведомен с новите решения.

Припомняме, че през вчерашния ден сходни ограничения против съветски дипломани започнаха Франция и Германия.  Франция реши да изгони огромен брой съветски дипломатически чиновници, съобщи френското външно министерство, защото дейностите им опонират на ползите на националната сигурност. Според представен от Франс прес източник, непосредствен до френското министерство на външните работи, от страната ще бъдат експулсирани 35 съветски дипломати. 

По-рано Германия заяви, че гони 40 съветски дипломати и готви още ограничения дружно със съдружниците. Според външния министър Аналена Бербок, получените след изтеглянето на съветските войски фрагменти от украинския град " демонстрират желание за заличаване, което прекрачва всички граници ". По думите ѝ, фрагментите от Буча също по този начин разкриват " невeроятната свирепост на съветското управление и на тези, които следват пропагандата му ".

" Изгонените съветски дипломати ежедневно са работили тук в Германия против нашата независимост, против нашата единодушие като общество, а активността им е опасност за тези, които търсят отбрана от нас ", сподели Бербок и добави, че Берлин ще усили поддръжката си за украинските въоръжени сили. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР