Валентин Йорданов е един от най-великите спортисти на България. Седемкратен

...
Валентин Йорданов е един от най-великите спортисти на България. Седемкратен
Коментари Харесай

Валентин Йорданов, борец №1 на ХХ век в свободния стил: Дойде моментът да върнем блясъка на ЦСКА

Валентин Йорданов е един от най-великите спортисти на България. Седемкратен европейски и международен, олимпийски първенец в свободната битка. Избран е за №1 на ХХ век в света в този жанр.
Подобно на доста други митове на спорта ни Йорданов е почнал пътя си от ЦСКА. И по тази причина ще чества 70-ата годишнина дружно с „ алените “ почитатели на 5 май. Както Христо Стоичков направи, именитият герой се съгласи да даде на „ Труд “ изявлението, което даде за юбилейната стратегия на ЦСКА.

– Как посрещате 70-годишнината на ЦСКА, господин Йорданов?
– Както допускам всички „ червени “ почитатели. Със славни мемоари за историята на ЦСКА – за великите персони и паметни победи на клуба, за драмите и куриозите, естествено, тъй като те също са част от спорта. Но към този момент и с фантазии за нови триумфи, тъй като колосът се разсънва. Многото удари под пояса и неточните офанзиви на недоброжелателите освен не погубиха ЦСКА. Те несъмнено задействаха първо защитните реакции на милионите „ червени “ сърца, а в този момент към този момент и желанието за нови триумфи. И тях ще ги има – бъдете сигурни!
– Цар Футбол като че ли първи потегля още веднъж към върха. Ще го последват ли и другите спортове?
– Футболът постоянно е номер едно по целия свят. Казват, че той не е спорт, а велика игра. И това е ясно както, че слънцето изгрява от изток. Но в този момент не това е най-важното. Целта е футболният тим да стане флагманът, който ще поведе останалите спортни клубове към подем на спортната популярност на ЦСКА. И повярвайте – това не са единствено едни юбилейни думи или шаблонни изречения. Вярвам, че това ще се случи в близкото бъдеще и то не на 100, а на хиляда % го имам вяра. Трябва единствено да не се прибързва и „ аленият “ бастион на спорта да се възвръща с убеденост и акуратност като един огромен храм, каквато в действителност е ЦСКА.
– Вашето другарството с Гриша Ганчев, който в този момент е отпред на футболния клуб, ли ви дава тази убеденост за бъдещето?
– В новата история на българския спорт няма по-доказала се персона като началник, спонсор и изобщо човек, който милее за спорта от Гриша Ганчев. Спомням си един интервал на тотална безтегловност в разногласието ни през 90-те години, когато тъкмо той се беше трансформирал в едно малко БСФС. Помагаше на елитните ни спортисти, на тимове, без значение от кой клуб са, с една цел – България да остане на картата на международния спорт. За страдание тогава по някакви измислени политически претекстове ЦСКА беше пъхнат в ъгъла и съвсем опустошен. Въпреки че никой не вярваше, че един от най-великите клубове в интернационален проект, който единствено с медалите на своите участници можеше да се класира на 15-о място в подреждането по народи на олимпиада, ще попадне в сходно състояние. И тогава един човек, който и да е той в България, не можеше да го вдигне на крайници. Но Гриша Ганчев съумя най-малко в задачата да се избегне съдбовния край. И в този момент съм убеден, че няма да спре до тук. Дойде моментът да се върне „ аленият “ искра.
– Вие сте най-титулуваният състезател на България с общо 15 трофеи – олимпийска, седем международни и седем европейски. Доколко марката ЦСКА ви оказа помощ за триумфите?
– В ЦСКА ме моделираха за първите три мои трофеи от международно и седем от европейско. Самото наличие в клуба въодушевява за спортни върхове. Всеки ден общувах със международни звезди на една или друга дисциплинираност. Дойдох от Русе при „ алените “ и всеки ден упражнявах под големите снимки на ПЪРВИТЕ с фантазия да бъда като тях и даже да ги надмина по триумфи. Първият олимпийски първенец на България – Никола Станчев, и първият международен отличник – Петко Сираков, са от битката и от ЦСКА, естествено. А ние в борцовото войнство постоянно сме признавали единствено първото място. И неслучайно Гришата, който също се е занимавал като младеж с нашия спорт, има темперамент на войник и победител.
– Какво ще пожелаете на милионите „ червени “ сърца за юбилея?
– Да тупкат радостно и еуфорично. И да бъдат горди с ЦСКА и със себе си. Да не не помнят в никакъв случай, че те са част от една международна марка, която е знак на успеха, на достолепието и на патриотизма! Така е и по този начин ще бъди милиони пъти по 70 години! Честит празник, армейци!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР