Валентин Дишев е носителят на голямата награда Орфеев венец за

...
Валентин Дишев е носителят на голямата награда Орфеев венец за
Коментари Харесай

Валентин Дишев е носителят на голямата награда „Орфеев венец” на „Пловдив чете“

Валентин Дишев е носителят на огромната премия „ Орфеев венец ” за достижения в поезията на фестивала „ Пловдив чете ”. Победител в категорията за илюстрация и оформление на книга „ Златна четка ” е Дамян Дамянов. Те получиха наградите си на формалната гала по откриването на литературния фестивал на Античния спектакъл довечера.
Прочетете още
Емоционални думи към публиката насочи уредника на събитието Божана Апостолова.

„ Много ми  е драго, когато виждам пловдивчани на „ Пловдив чете ”, тъй като съм уверена в едно - единствено духовните хора могат да вървят напред и да съумяват. Точно по тази причина преди 30 години започнах да провеждам този фестивал ”, сподели тя и по-късно предложения на сцената един от моторите на фестивала Гергана Георгиева от „ Жанет 45 ”.

По-късно водещият на церемонията Даниел Ненчев предложения на сцената новият министър на културата Кръстю Кръстев, с цел да връчи „ Орфеев венец ”.

„ Четенето е повсеместен ключ към предишното, сегашното и бъдещето. Четенето е шперц към човешката душа. Четенето е подарък от боговете. Наш дълг е да го пренесем към идващите генерации ”, сподели той.

И защото лауреатът бе много по-висок се наложи да клекне на коляно, с цел да бъде окичен с венеца.

„ Тази премия не е за мен. Има хора, които считат, че някой надзърта над рамото им и им диктува. Това е горделиво и богохулно, все едно желаят да кажат, че самият той – Господ, диктува творбите им. Да, в действителност някой наднича през рамото ти и това е твоята история. Поне 14 от носителите на „ Орфеев венец ” са част от моята история. Част от мен са студентите ми в Пловдивския университет. Част от моята история е Божана Апостолова, която ме научи, че нещата може да се случат единствено с цялостно себераздаване. Ето кой ти диктува ”, сподели Дишев и прикани да спрем да насочваме любовта си към предишното, тъй като по този начин за сегашното и бъдещето остава омразата. А единствено тази обич в сегашното дава религия и вяра за бъдещето.

Призът „ Златна четка ” връчи зам.-кметът по просвета Пламен Панов. Той акцентира, че община Пловдив поддържа и ще продължи да поддържа литературния фестивал и че оформлението на една книга е също толкоз значимо, колкото и нейното наличие.

Носителят Дамян Дамянов още с първите си думи съумя да разсмее трибуните.

„ Моето 20-годишно Аз щеше да гледа с изненада и да се пита какво върша на тази сцена, щеше да ми каже не знам какво правиш, само че единствено нека не пееш ”, сподели Дамянов и показа, че ролята на художника-илюстратор е изключитено значима, тъй като по корицата читателите избират и по този начин се взема решение ориста на самите книги. Дали ще живеят деен живот или ще отидат в прашасали фондове.

В момента за настроението на гостите на откриващата гала се грижи група „ Остава ”.



 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР