Ваксините срещу рак вече са реалност. Националните здравни институти на

...
Ваксините срещу рак вече са реалност. Националните здравни институти на
Коментари Харесай

Ваксините срещу рак вече са реалност

Ваксините против рак към този момент са действителност. Националните здравни институти на Съединени американски щати оповестиха, че персонализираните ваксини са предотвратили връщането на ултрасмъртоносния рак на панкреаса при към половината от участниците в изпитването.
Концепцията може да наподобява изтръгната от сюжета на някой футуристичен научнофантастичен филм или от страниците на някой химеричен разказ отпреди десетилетия, надалеч изпреварил времето си. Но такива чудеса на науката съществуват през днешния ден – множеството в тествания и единствено няколко фактически утвърдени за попречване на рак. И въпреки всичко, макар че следва доста работа, такива ваксини предотвратяват заболявания и избавят животи към този момент повече от четири десетилетия.

Какво е ваксина против рак?

Ваксините против рак не се разграничават доста от тези срещу инфекциозни болести като грип, морбили, паротит и Коронавирус, изяснява пред Fortune доктор Кийт Натсън, професор по имунология в клиниката Майо, който изследва и създава ваксини против рак. Те подтикват имунната система да се бори за – нормално вирус. В случая обаче задачата е рак. В момента по-голямата част от имунизациите против рак са лечебни – употребяват се за лекуване на пациенти, които към този момент имат напреднал рак, постоянно в комбиниране с други интервенции като химиотерапия, хирургия или лъчетерапия. Две сега са утвърдени от FDA, съгласно Института за проучване на рака: една при ранен етап на рак на пикочния мехур и друга – срещу рак на простатата. Но има и ваксини за претърпели рак. Те се дават на хора в ремисия с висок риск от рецидив, сподели Натсън.
Освен това съществуват ваксини, които могат изцяло да предотвратят рака. Има четири, които са утвърдени от FDA: три срещу HPV, или човешки папиломен вирус, и един – срещу хепатит B. Всички работят за попречване на инфекции, които могат да доведат до рак. 
HPV имунизацията докара до 65% спад на рака на маточната шийка при дами при започване на 20-те години от 2012-2019 година, съгласно данни, оповестени тази година от Американското общество за битка с рака. 
Учените чакат имунизираните пациентите да получат усъвършенстване и при други ракови болести, породени от HPV, които нормално се появяват по-късно в живота, като рак на главата, шията, устната празнина и ректума, съгласно Кундсен.
Друга цел, върху която работят доста откриватели, е ракът на гърдата. Една от лабораториите, която прави проучвания на тази опция, е Knutson's. Учените хвърлят старания за създаването на ваксини, които биха могли да предотвратят най-разпространения рак в света – или най-малко да спрат повторното му развиване при оживелите. 

Как работят имунизациите против рак

В момента ваксини, които лекуват деен рак, съществуват в тествания, с дребни изключения. Но създаването им е дълъг развой. 
Персонализираните ваксини против рак са „ профилирани лечения “. За всеки пациент експерт би трябвало да дефинира до кои тумори може да се доближи посредством биопсия. След това пациентът би трябвало да се подложи на биопсия и неговите туморни кафези да бъдат генетично секвенирани от компания като Illumina. Последователността се проучва, с цел да се дефинира какъв състав на имунизацията е евентуално да бъде най-ефективен при съответния пациент. След това персонализираната ваксина би трябвало да бъде създадена и доставена на пациента.

Близо ли сме до необятното разпространяване на ваксини против рак

По-голямата част от актуалните ваксини против рак са за хора с напреднало заболяване. Учените предвиждат, че през идващото десетилетие ще бъдат създадени повече лечебни ваксини. Има доста настоящи разработки във фаза 2 и фаза 3 на клиничните изпитвания.

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР