Ваксините на „Пфайзер“/„Бионтех“ и „Модерна“ са безопасни и ефективни при

...
Ваксините на „Пфайзер“/„Бионтех“ и „Модерна“ са безопасни и ефективни при
Коментари Харесай

Ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ са безопасни и ефективни при бременни и кърмещи жени

Ваксините на „ Пфайзер “/„ Бионтех “ и „ Модерна “ са безвредни и ефикасни при бременни и кърмещи дами,, което дава отговор на въпроса дали дами в тези положения могат да се имунизират свободно.

Заключението е направено след проучване на група от 131 дами в репродуктивна възраст, който били ваксинирани с препаратите на двете компании. От тях 84 са били бременни, 31 са интензивно кърмещи и 16 небременни. Учените разкрили, че равнищата на антитела и в трите групи са съвсем идентични.

Снимка: iStock

„ Това е извънредно значима информация за нашите пациенти “, съобщи доктор Андреа Едлоу, съавтор на изследването, което беше оповестено в Американския вестник по акушерство и гинекология.

Едно от най-големите терзания на множеството дами е по какъв начин имунизацията ще повлияе на тях и плода им. Проучването е разкрило, че няма основна разлика сред страничните резултати, когато са съпоставени бременни и небременни дами.

Резултатите от изследването са съпоставени с индикаторите за антитела на бременни и кърмещи дами след преболедуване от COVID-19. Медиците разкрили, че равнищата са доста по-високи при имунизираната група. Нещо повече – дамите, имунизирани с „ Модерна “ имали по-силен отговор в антитела в сравнение с тези с „ Пфайзер “.

Снимка: iStock

Антителата след имунизация били открити във всички проби от кръв в пъпна шнур, както и в пробите от кърмата. Това значи, че бременните и кърмещи дами предават антитела за COVID-19 на ембрионите и новородените си.

Учените показват, че въпросните антитела са от обезвреждащ тип. Това значи, че новородените ще имат отбрана против разболяване от COVID-19. Въпреки това показват, че са нужни спомагателни проучвания с цел да се дефинира тъкмо какъв брой мощен е този добит имунитет.

Бъдещите изследвания би трябвало да открият също по кое време е най-благоприятният прозорец за имунизиране по време на бременност, както и дали препаратите на „ АстраЗенека “ и „ Янсен “ провокират същия имунен отговор в тази група дами.

Международни наблюдаващи показват, че макар обнадеждаващите резултати изследването има своите ограничавания – то е извършено с дребна група доброволци. От друга страна то е първо по рода си, защото бременните и кърмещите дами обичайно не влизат в клинични изпитвания на ваксини и лекарства.

Бременните дами и майките на новородени са едни от най-уязвимите за тежко протичане на COVID-19.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР