Ваксинирането срещу коронавирус при бременните жени е безопасно и препоръчително,

...
Ваксинирането срещу коронавирус при бременните жени е безопасно и препоръчително,
Коментари Харесай

Ваксинирането срещу COVID-19 при бременните жени е безопасно

Ваксинирането против ковид при бременните дами е безвредно и целесъобразно, настояват лекари и имунолози. Какви са изгодите от имунизацията в месеците на очакване и предпазен ли е плодът?

По време на първата си бременност Цвета Макгрегър открива, че има тромбофилия - положение с нараснал риск от формиране на кръвни съсиреци. Това не я стопира и още след слагането на втората доза през април забременява без проблем за повторно.

„ Това беше напълно мое решение, подбудено от убедеността ми, че това ще ме защищити мен и плода и ще ми даде успокоение през тези девет месеца “, сподели Цвета Макгрегър

По думите на медицински експерти наклонността е при бременни COVID-19 да протича по-тежко, а рисковете за затруднения са най-големи в последния триместър. Затова е целесъобразно имунизирането да бъде преди този момент. И още, дамите могат да се имунизират и преди, и по време на бременността. Препоръчителни са РНК-а имунизациите – " Пфайзер " или " Модерна ".

„ Това важи за тези пациенти, които имат и други проблеми с изключение на, че са бременни, дами с диабет, с наднормено тегло и затлъстяване, с хипертония, с други съпътстващи белодробни болести, с многоплодна бременност “, изясни проф. доктор Виолета Димитрова, дм шеф на Клиниката по патология на бременността, СБАЛАГ ''Майчин дом''.

И имунологът учен Богдан Петрунов удостоверява, че имунизацията против COVID-19 е безвредна за бъдещата майка и плода.

„ Досега няма данни от всички изследвания от две години, че има увреждания на генетичния материал, на половите кафези от приложението на имунизациите. Образувалите се антитела минават в плода, тъй че плодът става пасивно ваксиниран “, означи
учен доктор Богдан Петрунов, алерголог-имунолог.

На Цвета й следва този месец да види второто си дете за първи път. Тя сподели, че възнамерява да си сложи бустер, откакто роди.

Според учен Петрунов за кърмещите дами също няма противопоказания да се ваксиснират.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР