Ваксината срещу варицела може да бъде включена в задължителния имунизационен

...
Ваксината срещу варицела може да бъде включена в задължителния имунизационен
Коментари Харесай

Ваксината срещу варицела може да стане задължителна

Ваксината против варицела може да бъде включена в наложителния имунизационен календар на страната, в случай че бъде обезпечено финансиране за това, заяви основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев на конференция във връзка Европейската имунизационна седмица.

В момента имунизацията е единствено целесъобразна и се продава в аптеките, а до предходната година въобще не се внасяше у нас и искащите да я слагат на децата си я набираха от чужбина.

Кунчев сподели, че за имунизациите против Covid не се обсъджа да са наложителни , каквито информации се появиха в общественото пространство. Той посочи, че се обмисля да бъдат добавени към целесъобразния календар, защото се върви към годишна реимунизация с тях.

Кунчев разяснява, че в един миг сигурно ще се стигне до остатък на ваксини у нас и разновидностите са да дарим или препродадем част от количествата.

" Количествата, които България контракти 18 млн. са предостатъчин да покрият всички искащи и да останат. В момента ползата към имунизацията на AstraZeneca е голям. Ние имаме публично питане от най-малко 5-6 страни , от съвсем всички балкански страни, които нямат никакви искания и са съгласни да им дадем AstraZeneca, само че това е чисто политически въпрос ", сподели Кунчев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР