Важни събития се случват всеки ден. Ставаме непрестанно свидетели на

...
Важни събития се случват всеки ден. Ставаме непрестанно свидетели на
Коментари Харесай

Десет важни момента от най-новата история, променящи света

Важни събития се случват всеки ден. Ставаме непрекъснато очевидци на писането на историята и смяната на света пред очите ни. Някои от тях са революционни в теоретичен проект, а други по-скоро в обществен. Редица промени в международен мащаб пречупват вековни бариери, а други дават вяра, че светът може да употребява в своя изгода нововъведенията си.

Нека да забележим 10 от тези събития, които към този момент носят голяма смяна:

Ядреният синтез на клетката 

Учени от Съединените щати вършат пробив в региона на нуклеарния синтез, постигайки " чисто нарастване на силата ", което е стъпка към по-чиста сила в бъдеще. Това се случи преди едвам няколко години.

При опит с термоядрен синтез с потребление на лазери, учените от Националната лаборатория " Лорънс Ливърмор " в Калифорния съумяха да произведат повече сила от реакцията, в сравнение с са изразходвали - чиста облага от 1,5 мегаджаула за по-малко време от необходимото на светлината да измине един сантиметър.
.
Пробивът беше разгласен на конференция, излъчена онлайн от Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, ръководена от министъра на енергетиката на Съединени американски щати Дженифър Гранхолм. Това изобретение несъмнено дава вяра за бъдещето, защото може да реши редица проблеми, които се чака да зародят по отношение на силата.

Отпада ли зависимостта от синьото гориво?

Ядреният синтез се прави в Слънцето и други звезди, като включва съединяването на две атомни ядра в едно по-голямо. И при двете реакции се освобождават огромни количества сила, само че при нуклеарния синтез се следи доста висок рандеман на сила и доста ниско произвеждане на нуклеарни боклуци.

В ранните години на атомната просвета, мирното приложение, което е предизвиквало максимален интерес и към оня миг е давало най-големи обещания. Смятало се е, че ядрената сила може да донесе " обилие от електрическа сила в гладните за сила региони на света ".

Към днешна дата тази цел не е реализирана в в началото плануваните мащаби. В началото на 70-те години на предишния век потенциалът на нуклеарната енергетика в света нараства приблизително с 30% годишно. През идващите 10 години тя продължава да си обезпечава непрекъснато по-голям дял от международния пазар на електрическа енергия. 

Към 1986 година, годината на повредата в Чернобил, нуклеарната сила съставлява 16% от международното ползване на електрическа енергия. От този миг нататък това съответствие се резервира почти същото, като нараства със същия ритъм като общото ползване на електрическа енергия.

Тони Дона, програмен началник на групата EUROfusion, споделя:

" Ако можем да поддържаме нуклеарен синтез в продължение на пет секунди, ще можем да го вършим и в продължение на пет минути, а по-късно и на пет часа, когато увеличим интервенциите си в бъдещите машини. "

Съединени американски щати, под управлението на президента Байдън, се ангажираха да декарбонизират изцяло производството на електрическа енергия до 2035 година

Създаването на iPhone
.
Главният изпълнителен шеф на Apple Стив Джобс, който умира през октомври 2011 година, за първи път демонстрира на света едно от най-популярните маркови устройства за потребителска електроника в историята - iPhone през 2007 г. 

От първото потомство на телефона, който Джобс показа на ревюто за потребителска електроника през същата година, до 2017 година са се появили 18 версии на мобилното устройство и в международен мащаб са продадени над 1,2 милиарда броя.

Само смарт телефонът Galaxy на Samsung се приближава до този размер.

Тази презентация на Джобс обаче е доста по-значима от нормално показване на нов телефон. Тя и до през днешния ден се употребява от редица маркетолози като образец за положително привличане на интерес и публика, а това несъмнено не може да бъде отречено, поради развиването на марката през годините.


Първият независим удар на НАТО

За да изгонят сръбските сили от Косово по време на Косовската война, силите на НАТО стартират първата в историята си военна акция против Съюзна република Югославия (сега Черна гора и Сърбия) без позволение на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, защото Русия и Китай се опълчват на нападението.

WATCH: Reports

Footage from a rally in in support of the Serbian population of and.

Protesters chant:

“Kosovo is the heart of Serbia ”, “F*ck NATO
— Gurbaksh Singh Chahal (@gchahal)
Въздушните удари на НАТО имат за цел да спрат настъплението против етническите албанци от страна на държавното управление на Слободан Милошевич. Нападенията на НАТО не престават близо три месеца, като кулминационната точка им е изтеглянето на югославските сили от Косово. В последно време се следи още веднъж напрежение в Косово, а това деяние от страна на НАТО пробужда разнообразни въпроси по отношение на това какво ще се случи там.

Първият афроамерикански президент на Америка

След като побеждава републиканския сенатор Джон Маккейн от Аризона, събирайки 365 електорални гласа и 53% от гласовете на гласоподавателите, Барак Обама поставя клетва като първия афроамерикански президент на Съединените щати. 

Обама наследява най-тежката икономическа рецесия от Голямата меланхолия насам, само че с помощта на болшинството, което партията му има в двете камари на Конгреса по това време, президентът съумява да одобри пакет от ограничения за стимулиране на стопанската система и подписания от него Закон за наличното опазване на здравето през март 2010 година Безспорно това бе пробив за Съединени американски щати и докара до още по-големи промени през последните години.

Химикали убиват хиляди в Индия

Bhopal disaster victims protest against US for continued denial of justice. All US govts have shamelessly shielded Dow Chemicals since 1984.

And in India too, both the Congress and BJP have a disgraceful record in this case.
— India Resists (@India_Resists)
Химическата злополука в Бхопал към момента се счита за най-тежката индустриална злополука в историята. В завода на Union Carbide Corporation са изпуснати към 30 тона метил изоцианат - индустриален газ, употребен за произвеждане на пестициди.

Около 600 000 небогати поданици на околните сиромашки квартали са изложени на въздействието на мощно токсично съединяване, което съгласно оценките на индийското държавно управление убива към 15 000 души и безчет селскостопански животни.

Бедствието води до появяването на редица вродени недостатъци. И до през днешния ден локалните поданици настояват, че изоставеното място е цялостно с токсични материали, оставени от Union Carbide, която през 2001 година е добита от Dow Chemical.

Падането на Берлинската стена

Може да е било най-вече параден акт, само че премахването на Берлинската стена има голямо алегорично значение. Вместо да включваме Първата и Втората международна война в този лист, включваме това събитие. Защо?

Защото доста от враждебните връзки, които са били факт по време на тези войни и по време на Студената война, са били фигуративно прекъснати, когато Берлинската стена дефинитивно пада.



След края на войната, през 1949 година, Германия е разграничена на две елементи: половината (Източна) с комунистически режим и другата половина (Западна) с по-демократично ръководство. Границата минава тъкмо през средата на Берлин - столицата, основния градски център и културното сърце на Германия, където на 12 август 1961 година е издигната ограда от бодлива тел и калдъръм.

Тя е сменена с 15-метрова бетонна стена, обкована с електрическа тел и с въоръжена защита - внушително физическо изображение на Желязната завеса, разделяща двете идеологии.

На 9 ноември 1989 година целият свят следи по какъв начин стената най-сетне е разрушена. Нейното рухване значи завършек на враждебните дейности на Студената война и завой към демокрацията, което е неоспорим значим акт.

Узаконяване на еднополовите бракове

В исторически проект, значим миг е датата 26 юни 2015 година, когато Съединени американски щати узакониха еднополовите бракове във всички 50 щата. Последваха Ирландия, Финландия, Гренландия, Колумбия, Малта, Австралия, Германия, Австрия, Тайван и Еквадор. През 2020 година И Коста Рика се причислиха към този лист.

Това се случва през март 2020 година, когато Коста Рика става първата централноамериканска страна, която легализира еднополовите бракове. През 2018 година най-висшият съд на страната постановява, че законът на страната, забраняващ еднополовите бракове, е противоконституционен, и че възбраната ще бъде анулирана след 18 месеца, в случай че законодателният орган не предприеме дейности преди този момент, което той не направи.

Казусът със Северна Ирландия също е забавен. Макар че те са съставна част на Обединеното кралство и имат личен парламент в Стормонт, смяната в брачните им закони в последна сметка се реализира с помощта на дейностите на Народното събрание на Обединеното кралство в Лондон.

Британските законодатели обосноваха смяната (която беше съпроводена от узаконяване на абортите), защото през януари 2017 година Народното събрание на Северна Ирландия беше краткотрайно прекратил работата си заради патова обстановка сред северноирландските партии.

Възход и проваляне на ИДИЛ

Брутално изобразени обезглавявания, ужасяващи набези и самоубийствени атентати от страна на Ислямска страна в Ирак и Сирия (ИДИЛ) поразиха западния свят по време на нейния пик през 2015 година

Макар че джихадистката формация, която в разцвета на силите си контролираше население от 8 млн. души, може би беше най-мощната и най-богата джихадистка мощ, фантазията за халифат на ИДИЛ, се срина в средата на 2017 година Отделни дейности обаче ни карат да се замислим, можем ли да чакаме същинско завръщане през идващите години?

Кралица Елизабет II е най-дълго управлявалият английски монарх

На 89-годишна възраст през 2015 година кралица Елизабет II стана най-дълго управлявалият монарх в английската история. Британската кралица Елизабет Втора умря от " напреднала възраст " в 15:10 ч. (1410 GMT) на 8 септември 2022 година

Британският монарх умря в частната си резиденция в Балморал в Шотландия, по тази причина смъртният акт е направен от управляващите на тази английска провинция. Наследи я нейния наследник Чарлз III. Това събитие обаче пробуди редица спекулации по отношение на неговите планове за промени в политиката и устройството на страната, както и реда на наследване.

Все повече се следи растящо напрежение измежду членовете на кралското напрежение, като ще забележим по какъв метод ще се отрази то на страната.

Епидемията #MeToo

#MeToo - с този хаштаг дамите по целия свят описват за половото принуждение, на което са подложени. Невероятното придвижване #MeToo стана доста известно в обществените медии след обществените обвинявания в полови похищения против холивудския продуцент Харви Уайнстийн през октомври 2017 година Вдъхновяващата акция докара до световна информираност, записвайки се като емблематично феминистко придвижване.

The goal of our Impact Survey is to gather 1,000 unique voices that will share how impacts them. Take the survey today —.
— me too. (@MeTooMVMT)
Успоредно с триумфите се появи обаче и " назад придвижване ". През 2018-а година тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп назначи Брет Кавано за арбитър във Върховния съд, макар че против него имаше обвинявания в полово посягане.

Движението #MeToo разкри, че сексуализираното принуждение против дами е систематичен проблем в международен мащаб. Лора Бейтс, която е основателка на плана " Ежедневният сексизъм ", приканва от това да се създадат и съответните заключения:

" Нищо няма да се промени, до момента в който не признаем, че казусът е в системата, а не в дамите ", написа тя в петата година от основаването на придвижването #MeToo ", предава DW.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР