Въжен въпрос, защото БСП заплашва да напусне управлението, ако се

...
Въжен въпрос, защото БСП заплашва да напусне управлението, ако се
Коментари Харесай

Коалиционният съвет се събира утре, за да реши за военната помощ за Украйна

Въжен въпрос, тъй като Българска социалистическа партия заплашва да напусне ръководството, в случай че се изпрати такава помощ. Съветът ще се събере преди Народното събрание тази седмица да вземе решение по въпроса. Три оферти за даване на военна помощ и три позиции на парламентарните групи по тях - на " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и ГЕРБ, осведоми Българска национална телевизия.

121 гласа би трябвало да събере едно от трите оферти за даване на военно-техническа помощ на Украйна в пленарна зала тази сряда. Първото предложение е на ръководещите от " Продължаваме промяната ":
 
" По принцип решението е, че ние като политическа партия поддържаме изпращането на военна помощ. Но въпреки всичко ние сме свободно мислещи хора и нямаме обвързване да гласуваме по избран метод. Важното е да се знае, че всеки ще гласоподава по съвест ", счита Стою Стоев, " Продължаваме промяната ".

На идния във вторник съдружен съвет се чака предлагането на " Продължаваме промяната " да се уточни. И въпреки да няма публична позиция на групата, от " ИТН " най-вероятно ще го поддържат:

" Понеже има на Демократична България две редакции, на Политическа партия има концепция на база на това, което разговаряхме с президента Зеленски и се надявам тези оферти да се обединят под една форма. Да има едно съответно предложение, зад което да застанем всички. Защото с изключение на военно -техническата помощ, която включва все още единствено и само поправяне на съветски оръжия в България, защото украинците имат адска потребност от това, както и стопански помощи ", изясни Станислав Балабанов, " ИТН ".

Твърдо за даването на военна помощ са и от " Демократична България ":

" Ние сме основатели на това българският парламент да вземе решение за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна и сме уверени, че ще има голямо болшинство, без значение от политическите ни разлики. Това ще се случи другата седмица ", съобщи Атанас Атанасов, " Демократична България ".

Депутатите би трябвало да прегледат и предлагането на ГЕРБ-СДС. На конференция през днешния ден водачът на групировката Бойко Борисов сподели фотоси в поддръжка на тезата, че и в този момент български танкове и БТР-и стигат до до Украйна. А позицията на парламентарната група е за поддръжка на помощта.

" На тази експанзия би трябвало да бъде отговорено. И България би трябвало да подкрепи Украйна да резервира своята самостоятелност и териториална целокупност. Има други две оферти - да забележим по какъв начин ще протекат дебатите, аз си мисля, че ще има спомагателни редакция от ръководещите по тези оферти. Но оферти, които бягат от духа на това, което ние сме внесли, няма да подкрепим ", сподели Христо Гаджев, ГЕРБ.

Без публично решение на парламентарната група към момента, поддръжка за даването на военна помощ се чака и от Движение за права и свободи:

" Движението за права и свободи сме били постоянно европейски насочени. Ние в никакъв случай не сме напускали този периметър и считам,че денят,когато се разисква на изключителното съвещание за взимане на решение ще видите, че Движение за права и свободи ще бъде там и откакто реши парламентарната група по какъв начин и по какъв метод ще постъпим, ще видите нашето наличие там ", съобщи Рамадан Аталай, народен представител от Движение за права и свободи.

Категорично срещу обаче са от Българска социалистическа партия. В отговор на изказванията на опозицията водачът на партията Корнелия Нинова подсети, че в България не се създават танкове и БТР-и.

" За нас даването на военна помощ не значи завършек на войната. За Българска социалистическа партия е значимо войната да завърши по-бързо. Много сме обезпокоени, че хората към този момент приказват за победа на едната или другата страна, което значи удължение на спора. Нашите сътрудници от НАТО дават висококачествено оръжие и не считам, че ние, предоставяйки оръжие, ще потвърдим какъв брой предан сътрудник сме ", сподели Драгомир Стойнев, Българска социалистическа партия.

Твърдо срещу са и от " Възраждане ".

С сходно гласоподаване българското държавно управление на процедура ще разгласи война на 85 % от българските жители, които изрично декларират своето отвращение за даването на каквато и да било военна или техническа помощ за Украйна. Защото ние, огромна част от българското общество, че тази помощ е целесъобразна, сподели Костадин Костадинов, " Възраждане ".

Ако депутатите в сряда одобрят даването на военно-техническа помощ на Украйна, на ход ще бъде държавното управление, което би трябвало да реши какъв брой и съответно каква помощ можем да осигурим.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР