Важен държавно укрепителен акт би било, ако в Конституцията се

...
Важен държавно укрепителен акт би било, ако в Конституцията се
Коментари Харесай

Проф. Семов: Да се напише в Конституцията , че В. Търново е духовна столица

Важен държавно укрепващ акт би било, в случай че в Конституцията се запише, че Велико Търново е историческа и духовна столица на България, съгласно проф. Атанас Семов. Той уточни, че за това е нужна необятна гражданска поддръжка и насочи зов към членовете на българската адвокатура да поддържат концепцията.

Адвокати от цялата страна вземат участие в националната есенна научно-практическа конференция на съсловието в Музей „ Възраждане и учредително заседание “ във Велико Търново, проведена от Висшия адвокатски съвет и Великотърновската адвокатура на тематика „ Независимостта като полезност “.

Според Семов доста малко страни в света имат богата, трагична и величава история, като България. Той добави, че не се сеща за различен град, като Велико Търново по света, който може по този начин да въплъщава многовековното благосъстояние на историята по заслужен метод с ангажирано поданство. Конституционният арбитър акцентира, че търновските жители са носители на историческата памет и през днешния ден.

Преди него в приветствието си към участниците в конференцията кметът Даниел Панов напомни, че през 2019 година, 44-ото Народно заседание единомислещо приема решението на Инициативния комитет, формиран от общественици, историци и родолюбци, и управляван от юрист Йордан Цветанов, Велико Търново да бъде приет за Историческа и духовна столица на България, а идната стъпка е тази особена роля да бъде вписана в Конституцията.

Велико Търново е бил столица на България в продължение на 208 години от 1185 година, тук е призната Търновската конституция, основан е комитетът „ Единство “, обвързван със Съединението на България, тук е оповестена Независимостта на 22 септември 1908 година, както и доста други актове, свързани с държавността, по тази причина поради идните промени в Конституцията, идва подобаващ миг това изключително място на остарялата столица да бъде вписано и в конституционния документ, уточни Панов. Той добави, че точно юристите, като самостоятелни хора, могат да поддържат такова предложение.

Участниците в конференцията дискутират независимостта като полезност в исторически аспект, както и в ракурса, обхващащ разделянето на управляващите. Форумът е отдаден на 115 години от оповестяването на Независимостта на България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР