Въглеродните квоти с най-ниска цена от март насам, което трябва

...
Въглеродните квоти с най-ниска цена от март насам, което трябва
Коментари Харесай

Газът, петролът и въглеродните квоти поевтиняват драстично

Въглеродните квоти с най-ниска цена от март насам, което би трябвало да се трансферира в цените на тока и горивата. Природният газ поевтинява макар прекъсването на " Северен поток ", а хранилищата са с положителни равнища на запасите. Навръх нови наказания към съветския нефт и лимитираните доставки от ОПЕК цената на суровината по тържищата пада.
Енергийните пазари несъмнено са полудели. Със сигурност доста хора, които наблюдават търговията с запаси, са били уверени в това през последните седмици. В края на август имаше същинска нервност от рекордно високи цени - природният газ доближи 330 евро/мВтч, въглеродните излъчвания - 99 евро/тон, а петролът (сорт Brent) се търгуваше над 100 $ за барел.

На 8 септември обстановката е тъкмо противоположната - цените вървят бързо надолу, като газът (TTF) е под 200 евро/мВтч за първи път от месец насам, квотите CO2 са на най-ниското си равнище от ноември - 66 евро/тон, а петролът е на осеммесечно дъно - под 88 $ за барел.
Реклама
Всичко това се случва на фона на опасенията за криза в Европа през тази зима и лимитирано потребление на енергийни запаси, което точно е и движещият фактор при цените. Показателно е, че даже оповестеното безсрочно прекъсване на доставките на съветски газ, както и проектът на OPEC+ да ограничи добивите не оказаха въздействие в противоположна посока.

Ако този тренд продължи и цените се възстановяват до предвоенните равнища, може да има поврат в политиката на Европейски Съюз за незабавни интервенции на енергийните пазари с налагане на таван на цените, изземане на облагите, дотации на калпак.
Какво става с цената на газа
На 26 август бенчмарк показателят за газовите пазари в Европа - TTF, доближи исторически най-високата си стойност - 337 евро/мВтч, като търговията тогава затвори при 313 евро. Това провокира същинска суматоха във всички браншове на стопанската система, защото повишаването се придвижи на електроенергийния пазар, където също бяха регистрирани върхове. Страховете за зимата накараха и политиците в Брюксел да разгласят незабавен проект за контролиране на пазарите и ограничение на цените, който.

Притесненията станаха още по-големи, когато на 5 септември Русия разгласи, че, до момента в който има европейски наказания против страната. Това провокира нов скок в цените на газа и тока и внесе в допълнение напрежение в Европа, като започнаха да се приготвят обществени митинги и политически офанзиви.
Реклама
Противно на логиката обаче, още на идващия цените на газа започнаха да падат, това продължи и на 7 септември, а през днешния ден към този момент суровината се търгува на равнища под 200 евро за първи път от 9 август насам. Това значително демонстрира, че ролята на съветските доставки за европейския пазар към този момент е намаляла доста и даже цялостното прекъсване на най-големия газопровод не оказва дългогодишен резултат. По последни данни от Еврокомисията делът на съветския газ в общия енергиен микс на Европейски Съюз към този момент е единствено 9% при над 40% при започване на войната в Украйна. Позитивни вести идват и от построяването на терминали за полутечен газ - край холандското пристанище Еемсхавен към този момент са закотвени и се построяват две плаващи платформи - Golar Igloo и Eemshaven LNG, които са първите от няколко, планувани за създаване, заяви Bloomberg. Тяхната цел е да преобразуват втечнения газ, който идва с танкери от Съединени американски щати, и да го включват в газопреносната мрежа на страната, а от там и към други елементи на Европа.

Друг фактор за спада на цените е и равнището на запълване на газовите складове. Целта от приблизително 80% бе достигната с месец по-рано - при започване на септември, а данните към 6 септември са за 82.5% запълнени размери. Едно от най-празните складове е българското " Чирен " с 65%, само че все пак то е доста по-пълно по отношение на същия интервал на предходната година, когато равнището е било под 60 на 100 макар регулярните доставки от " Газпром " тогава.
Цената на петрола е на 7-месечно дъно
Петролът поевтинява съществено за втори следващ ден в четвъртък - цената на вид брент е на 7-месечно дъно - 88 $, а при американския лек вид тя е 82 $. Очакванията за понижено търсене в развитите стопански системи и най-много в Китай са главен фактор, който натиска цената надолу - в сряда тя падна с повече от 5%. Агресивната политика на централните банки за ограничение на високата инфлация посредством внезапно покачване на лихвите се чака да потисне потреблението и вложенията, което ще окаже въздействие върху икономическия напредък, а от там и в търсенето на петролни артикули.
Рекордно поевтиняване и при квотите
Цената на въглеродните квоти - главният инструмент на Европейския съюз за декарбонизация на стопанската система, отбелязва спад до съвсем рекордни стойности в последните дни. В момента цената на европейската борса (ЕТS) e 66.9 евро на звук, което е най-ниската стойност от първите дни на съветската инвазия в Украйна. Тогава цените доста внезапно паднаха до 58 евро на звук, защото имаше неизясненост какво ще се случи с доставките на запаси от Русия и най-много природния газ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР