В Зоопарка в Стара Загора беше снесено първото яйце от

...
В Зоопарка в Стара Загора беше снесено първото яйце от
Коментари Харесай

За първи път в Зоопарка в Стара Загора беше снесено яйце от двойка белоглави лешояди

В Зоопарка в Стара Загора беше снесено първото яйце от двойка белоглави лешояди . Яйцето е сложено в развъдник в Спасителния център за диви животни на „ Зелени Балкани “, оповестиха от Общината в града.

Причината за това е да се обезпечат оптимално положителни условия за излюпване на лешоядче, защото птиците са загнездили непосредствено на земята и има възможност яйцето да бъде счупено, каза Андреана Дичева, помощник размножителна стратегия, план " Светло бъдеще за черния лешояд " в " Зелени Балкани ".
 Община Стара Загора
На бъдещите родителите е обещано изкуствено яйце, тъй че когато дребното бъде върнато за доотглеждане, те да са подготвени да го одобряват. Зоопаркът в Стара Загора разполага с една двойка белоглави лешояди , които през последните седмици са следени дали демонстрират размножително държание – строят интензивно гнездо и копулират, съгласно което има огромен късмет яйцето да бъде оплодено.

И двете птици от двойката са импортирани в България от Испания през 2016 година по план „ Нов живот за лешоядите “ LIFE14 NAT/BG/649 и са освободени в природата, за увеличение популацията на типа. След като претърпяват произшествия и остават с увреждания, са дарени на Зоопарка в Стара Загора от екипа на „ Зелени Балкани “ за волиерно развъждане.
 Община Стара Загора
В България белоглавите лешояди са предпазен тип .

Екземплярите тежат 7 - 11 кг., като размахът на крилете им доближава 260 – 270 см. Женските, както при множеството хищни птици, са по-едри от мъжките.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР