В зимната икономическа прогноза на Еврокомисията от 2021 г. се

...
В зимната икономическа прогноза на Еврокомисията от 2021 г. се
Коментари Харесай

ЕК видя светлина в тунела въпреки трудната зима

В зимната икономическа прогноза на Еврокомисията от 2021 година се планува стопанската система на еврозоната да нарасне с 3,8 % през 2021 година и със същия % през 2022 година В прогнозата се планува стопанската система на Европейски Съюз да нарасне с 3,7 % през 2021 година и с 3,9 % през 2022 година

Очаква се стопанските системи на еврозоната и на Европейски Съюз да доближат нивото си на произвеждане отпреди рецесията по-рано от предстоящото в есенната икономическа прогноза от 2020 година, основно заради прогнозите за по-силна от предстоящото динамичност на растежа през втората половина на 2021 година и през 2022 г. 

След следения мощен напредък през третото тримесечие на 2020 година, през четвъртото тримесечие икономическата интензивност още веднъж се сви в следствие от възобновените противоепидемични ограничения в отговор на втората вълна на пандемията. Тъй като тези ограничения към момента са в действие, се чака през първото тримесечие на 2021 година стопанската система на Европейски Съюз и на еврозоната да се свие. Очаква се икономическият напредък да се възобнови напролет и да набере скорост през лятото редом с напредъка на стратегиите за имунизация и последователното облекчение на противоепидемичните ограничения. Подобрените вероятности за международната стопанска система се чака също да поддържат възобновяване.

Икономическото влияние на пандемията остава неравномерно в обособените страни членки и се предвижда, че и темповете на възобновяване също ще се разграничават доста.

В прогнозата се планува инфлацията в еврозоната да нарасне от 0,3 % през 2020 година на 1,4 % през 2021 година, преди едва да намалее до 1,3 % през 2022 година През 2021 година повишаването краткотрайно ще бъде засилено от някои позитивни базови резултати, свързани с инфлацията в региона на енергетиката, с данъчните корекции — изключително в Германия — както и с резултата на отсроченото търсене в комбиниране с някои оставащи ограничавания в предлагането. През 2022 година, с коригирането на предлагането и отслабването на базовите резултати, се чака инфлацията още веднъж да намалее. 

Рисковете, свързани с прогнозата, са по-балансирани от есента насам, макар че остават огромни. Те са свързани основно с развиването на пандемията и с триумфа на акциите за имунизация.

Положителните опасности са свързани с опцията процесът на имунизация да докара до по-бързо от предстоящото облекчение на противоепидемичните ограничения и затова до по-ранно и по-силно възобновяване. В допълнение, NextGenerationEU — инструментът на Европейски Съюз за възобновяване, чийто главен детайл е Механизмът за възобновяване и резистентност, би могъл да подтиква по-голям напредък от планувания, защото плануваното финансиране в по-голямата си част към момента не е включено в тази прогноза. 

Що се отнася до негативните опасности, пандемията може да се окаже по-устойчива или по-тежка в кратковременен проект спрямо допускането в прогнозата или осъществяването на стратегиите за имунизация може да се забави. Това може да докара до закъснение в облекчаването на противоепидемичните ограничения, което от своя страна би се отразило на развиването във времето и на силата на предстоящото възобновяване. Има риск също по този начин рецесията да остави по-сериозни белези върху икономическата и обществената конструкция на Европейски Съюз, по-специално в случай че тя продължи да води до многочислени банкрути и загуба на работни места. Това би засегнало и финансовия бранш, би нараснало дълготрайната безработица и би влошило неравенствата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР