В зависимост се поставят цели секционни избирателни комисии. И това

...
В зависимост се поставят цели секционни избирателни комисии. И това
Коментари Харесай

Наблюдатели: Зависимостта на секционните комисии е по-страшна от купуването на гласове

В взаимозависимост се слагат цели секционни изборни комисии. И това е една скица, която може да е по-страшна от действителното пазаруване на гласове. Това разяснява в изявление за БНР проф. Михаил Мирчев от Гражданска самодейност за свободни и демократични избори.
Има там официално някакви опозиционни представители. Формално се водят от някоя партия, само че авансово има сделка с тях. Те персонално може да са подкупени, тъй че те си затварят очите, добави проф. Мирчев. Когато се броят бюлетините, пият кафета, когато се подменят протоколи, внезапно се оказва, че им се е доспало. Сигнали за такива неща също зачестяват. И второ, тази криминално-корупционна процедура се придвижва на по-горното ниво, на нивото на ОИК (Общинските изборни комисии). Това ме тормози тази година, че оттова ще дойдат множеството изненади, посочи специалистът.
По думите му това е по-евтина процедура. " За да си осигурите 50 хиляди гласа при тази система плащате 5 пъти по-малко пари. И организационно е доста по-лесно “, изясни той.
На въпрос получават ли към този момент сигнали за пазаруване на гласове, проф. Мирчев изясни, че има по-скоро предварителна информация за схемите, които се употребяват. Има цели проведени структури – хилядници, стотници, десетници, които са в цигански махали в някакви характерни селища, обясни експертът.
Има жестоко заплашване и рекетиране, мутренски напън, акцентира проф. Мирчев. Заплашване на хората, че в случай че не гласоподават за който би трябвало, физически ще стартират да им се случват неприятни неща. За страдание на доста места има сигнали, че сходни практики се разрастват, сподели още той.
Ваня Нушева от „ Прозрачност без граници “ описа какви сигнали постъпват на телефоните на организацията.
„ До този миг не са постъпили директни сигнали за пазаруване на гласове, а по-скоро за позвънявания има регистрирани от жители, които имат опасения, че може би изборният развой няма да бъде почтен. Молят за подпомагане, изразяващо се в изпращане на наблюдаващи в обитаемо място – в Бургаски регион. И един сигнал по отношение на нарушаване на разпоредбите на осъществяване на предизборна акция “, разяснява Нушева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР