В защита на отнетите български деца в Норвегия сме подали

...
В защита на отнетите български деца в Норвегия сме подали
Коментари Харесай

Захариева: Подали сме жалба срещу Норвегия до ЕСПЧ заради отнетите български деца

" В отбрана на отнетите български деца в Норвегия сме подали тъжба до Европейския съд по правата на индивида. " Това разкри заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на парламентарен надзор.
Тя беше призована от депутата от левицата Иван Иванов да даде пояснение какви ограничения е подхванало Министерството на външните работи на Република България по отношение на неравнопоставеното състояние и отнасяне на български жители, родители на деца в Норвегия.
" По проблема особено с Норвегия поискахме съвещания, които се реализираха на експертно равнище в Министерство на външните работи на Норвегия “, съобщи Захариева. Тя уточни, че са разискали въпроси за достъпа до информация.
" Направихме и акция за повишение на информираността на родителите в Норвегия. Установихме връзки с неправителствени организации в Норвегия. В Европейски съд по правата на човека са подадени три каузи против Норвегия, само че досега непроменяемо ги печели Норвегия ", сподели Захариева. Тя изрази предпочитание да бъде предложено на Норвегия да усъвършенства законодателството си.
" Казусите, за които сме известени особено и български жители са потърсили нашето подпомагане, са два. За третия, за който знаем, сме разбрали от медиите. Нямаме поискана публична поддръжка от страна на родителите. Разбираме, че всяка страна има право на тъкмо законодателство. Все отново има съществени харти, интернационалните контракти, към които сме се включили всички ние. "
Депутатът от Българска социалистическа партия не остана удовлетворен от отговора ѝ. " Очевидно Министерство на външните работи работи като пощенска кутия. Какви по съществени дипломатически дейности са направени - ноти или приучване на дипломат? Става въпрос за български жители. Какви съответни дейтствия са подхванати да се защитят правата им? ", попита той.
Захариева отговори, че България е взела дипломатически ограничения, които по думите й се назовават демарши, а не ноти. Тя съобщи, че е бил привикан норвежкия дипломат, както и е обезпечена " директната консулска отбрана ".
Припомняме, че 12 български фамилии са станали жертва на норвежката обществена работа, която е лишила децата им. Според наложената скандинавска система след раждането на детето главната отговорност за неговото развъждане се поема от страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР