В Западните Родопи, близо до асеновградското село Мостово, има едно

...
В Западните Родопи, близо до асеновградското село Мостово, има едно
Коментари Харесай

Мистичният Караджов камък в Родопите – който премине под него, се избавя от проблемите си

В Западните Родопи, покрай асеновградското село Мостово, има едно мистично място – Караджов камък. Всеки, който го е видял, се диви – сред две отвесни скали е заклещен голям камък. Наречен е Караджов на името на Караджа челник. Според поверието, в случай че подминеш под камъка, ще се отървеш от проблемите си. Затова и стотици хора се пробват да го създадат. А това не е елементарно, макар че има стълбички и парапети, защото теренът е доста стръмен. Мнозина се паникьосват и потеглят да се връщат. Смелчаците се изкачват и занемяват пред прелестната панорама на планината, която се разкрива пред тях. 

Хората, които са съумели да преодолеят сложното трасе, споделят, че усещат необикновено облекчение. Сякаш голям товар се смъква от плещите им.

Местните в с. Мостово настояват, че след прекосяването под Караджов камък, който се намира на 1448 м надморска височина, животът на мнозина се е трансформирал към по-добро.

Мистичното място е посещавано освен от хора, които имат вяра, че ще се отърват от съпътващите ги неволи, само че и от доста иманяри. Според един от разновидностите на легендата за Караджа челник, преди да почине, той  заровил някъде под камъка огромно богатство.

Друг вид на легендата споделя, че войводата доста се разгневил на тайфа башибозуци, които отвлекли красивата госпожица Драгана. Замъкнали я на върха насреща и се гаврили с нея до гибел. Оттогава лобното място на момичето носи името връх Драганица. Зачакал Караджа челник време за отплата и след няколко дни чул, че башибозукът гуляе в близкото село. Събрал четата, нападнал и избил 25 османлии. Оставил единствено един жив и го пратил при валията на Пловдив да му заяви, че българите от Станимашко към този момент няма да търпят зверствата на башибозука. Това обаче разгневило валията и той пратил постоянен войник. Обградили турците скалата и след неравномерен пердах избили четата, паднал мъртъв и Караджа челник. В негова чест мистичният камък носи името му.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР