В Йерусалим все още има ограничения заради пандемията. Има и

...
В Йерусалим все още има ограничения заради пандемията. Има и
Коментари Харесай

Митрополит Гавриил: Може би и войната е повлияла на решението на Св. Синод, но основно е заради пандемията

" В Йерусалим към момента има ограничавания поради пандемията . Има и други ограничавания. Затова взехме решение да не рискуваме.... Може би и войната ненапълно ни е повлияла на това решение, само че най-много поради пандемията... Преди две години не ходихме и в този момент взехме решение да пропуснем. Не е елементарно взето това решение, нека да е за финален път ".

Това сподели пред БНР ловчанският митрополит Гавриил във връзка решението на Светия Синод представител на българската православна черква да не пътува до Йерусалим на Велика събота и по този начин на идния Великден Благодатният огън няма да бъде пренесен до България.

" Ако се върви, ние би трябвало да сме сигурни, че ще се върнем в точния момент, а това е доста малко евентуално поради всички ограничавания. Винаги сме се вълнували дали ще успеем да го донесем и да доближи огънят да всички храмове в страната, тъй че в среднощ на всички места да го има ", изясни той.
Духовникът посочи, че в разнообразни храмове в страната и  в параклиса на Светия синод се пази Благодатен огън от предходната година :

" На Велика събота, който желае, от 14 часа ще може да получи там Благодатен огън ".

Ловчанска епархия е въвела от началото на март спомагателни молебствия за мир в Украйна.

" Решение за лишаване на ордена на съветския президент Владимир Путин няма , най-малко към този момент. Този медал е даден през 2003 година,  патриархът и владиците, които са го връчили, към този момент ги няма. Те са знаели защо са го взели това решение. Може би и това се е имало поради, с цел да не се произнасяме по това искане ", сподели ловчанският митрополит.

Интервюто на Снежана Иванова с митрополит Гавриил в предаването " 12+3 "  можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР