В Япония се разработва нов материал на основа на дърво,

...
В Япония се разработва нов материал на основа на дърво,
Коментари Харесай

Японци разработват дървен материал, с който да сменят метала в автомобилостроенето

В Япония се създава нов материал на основа на дърво, от който ще може да се вършат коли, предава Automedia. Материалът би трябвало да бъде по-лека и по-твърда опция на употребяваната сега стомана.

Учени от Университета на Киото и специалисти от фирмите Denso (най-големият снабдител на съставни елементи за Toyota) и Daсkyo Nishikava създават специфични нановлакна от целулоза, в които е вкарана пластмаса. За да бъде основан сходен материал, е належащо да се нарежат влакната от дървената целулоза на частици с размер 0,001 мм.

Твърди се, че новият материал е 5 пъти по-лек и 5 пъти по-твърд от стоманата. Той ще бъде доста потребен при изработката на електрически автомобили, защото при тях тежестта е главният проблем. Благодарение на неговото потребление, транспортните средства на ток ще употребяват и по-малко количество скъпоструващи акумулатори.

В момента производството на кг от този материал коства към 9 $. Според учените, участващи в създаването, през 2030 година тази цена ще може да бъде понижена на половина. В същото време кг стомана или алуминий коства към 2 $.

Засега единствено един производител употребява дърво за своите коли. Това е компанията Morgan.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР